Za drahá mobilní data si lidé v Česku mohou sami, domnívá se ministryně Marta Nováková (ANO).

Za předražená mobilní data v Česku si prý mohou lidé sami, a ne operátoři. Tvrdí to ministryně obchodu a průmyslu Marta Nováková (ANO). Češi se podle ní raději připojují přes veřejné wifi připojení a o drahá data neprojevují dostatečný zájem. 

„Když budete někomu pořád dokolečka opakovat ‚máme drahá data, máme drahá data‘, tak co uděláte? Když vezmete mobil, tak se nepřipojíte na internet přes data, ale budete hledat volnou wifinu. A tady jsme u toho. Čím méně se těch dat používá, protože se jim vyhýbáme, no tak tím vlastně nepřispíváme k tomu, aby byla levnější,“ řekla ministryně v pořadu ČT.

Kdyby si podle ní zákazníci kupovali více dat, byla by data v Česku levnější.

Premiér Andrej Babiš (ANO) s ministryní nesouhlasí.

„Výrokům paní ministryně nerozumím a nesouhlasím s nimi. Myslím si, že to bylo opravdu nešťastné vůči spotřebitelům, vůči našim občanům,“ uvedl premiér pro Novinky.cz.

Babiš dlouhodobě slibuje, že nižší ceny mobilních služeb v ČR zařídí.

„Nevidím fakt žádný důvod, abychom za mobily pořád platili víc než jinde. Slibuji, že na ceny mobilních tarifů budeme tlačit, aby se tarify alespoň přiblížily těm, jaké mají lidé v jiných evropských zemích,“ uvedl premiér nedávno pro MF Dnes.

Na rozdíl od Novákové však předseda vlády spolu s Českým telekomunikačním úřadem (ČTÚ) vidí řešení ve změně chování operátorů, a nikoliv jejich zákazníků.

Češi za internet v mobilu platí stále jedny z nejvyšších částek ze všech Evropanů.

Drahá mobilní data stála dva roky zpátky místo tehdejšího ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD). Nedokázal Česku zajistit levnější volání, posílání SMS zpráv a právě internet v mobilu.

Mládkův náměstek Lubomír Bokštefl v únoru 2017 zase uvedl, že pokud chtějí Češi ceny jako v Polsku, tak by tam měli odjet. Za své vyjádření dostal od ministra důtku.

Vysoké ceny mobilních dat v Česku potvrdilo aktuální únorové šetření spotřebitelské organizace dTest i říjnová celoevropská analýza finské společnosti Research Rewheel.

(pel)