Vláda chce do země urychleně přivést čtvrtého mobilního operátora, aby zvýšila konkurenci a snížila ceny.

Čtvrtý mobilní operátor je vládní prioritou. Vláda bude v březnu a dubnu jednat s firmami ze Spojených států, Itálie, Francie, Velké Británie a Jižní Koreje, které by se mohly stát čtvrtým operátorem na českém trhu. Oznámil to premiér Babiš. Od nového operátora se očekává především zvýšení konkurenčního prostředí na trhu a vytvoření tlaku na snížení cen.

Aukce frekvenčních pásem by měla začít do konce prosince letošního roku.

V lednu či únoru 2020 by stát chtěl předat frekvence, řekl vládní zmocněnec pro digitalizaci Vladimír Dzurilla.

Situaci kolem čtvrtého operátora na trhu a podmínek aukce začal stát podle Dzurilly řešit ve druhém čtvrtletí minulého roku.

„Sondujeme a děláme všechno pro to, abychom nějakým způsobem zvýhodnili operátora, který by měl zájem,“ oznámil.

Vstup čtvrtého operátora je podle něho prioritou vlády. Jednat se bude v příštích měsících také o stanovení podmínek pro národní roaming, který bude nový operátor využívat.

Vláda má podle Babiše ohledně vstupu dalšího operátora jasný plán.

„Je potřeba ale vědět, že čtvrtý operátor buď bude muset investovat 20 miliard, nebo bude muset od stávajících operátorů dostat takové podmínky, aby byl konkurenceschopný. To není jasné,“ zdůraznil premiér.

Chystaná aukce, která má přilákat konkurenta stávajícím operátorům, bude obsahovat stanovení požadavků pokrytí území a obyvatel, dálnic a železničních koridorů. Zároveň budou nabídnuty frekvence v pásmu 3,4 až 3,6 GHz.

Podmínkou bude také do budoucna rozvoj sítí páté generace (5G), což je podle ministerstva průmyslu důležité zejména pro industriální aplikace či autonomní mobilitu.

Babiš vyrazil do boje za mobilní data

Šéf ANO chce také diskutovat s operátory jednodušší přechody klientů a podmínky aukce nových kmitočtů. S jejich zástupci se má setkat v březnu, aby s nimi projednal jednodušší přechod zákazníků mezi operátory, jednodušší rušení dlouhodobých závazků a aktuální podmínky aukce nových kmitočtů.

Babiš zmíněnými kroky chce dosáhnout snížení cen mobilních dat.

Hnutí ANO také oznámilo, že chce zkrátit dobu přenesení čísla při změně mobilního operátora na dva dny místo současných deseti. Krok má být podle návrhu změny zákona o elektronických komunikacích, který ve středu předloží premiér Andrej Babiš (ANO) vládě, možné uskutečnit bez nutnosti kontaktovat stávajícího operátora.

Pokud se v současnosti rozhodne zákazník pro změnu operátora, stávajícímu to musí oznámit předem a deset dní čekat na uvolnění smlouvy. Návrh zkracuje dobu na pětinu. Přechod má nově zajistit nový operátor.

Nyní lidé v případě změny operátora platí stávajícímu 20 procent z ceny, která jim ještě zbývá do data, kdy smlouva skončí. Novela počítá s tím, že by v případě ukončování smlouvy na dobu určitou lidé po třech měsících trvání smlouvy nehradili nic.

Svůj konkurenční návrh představili také opoziční Piráti, kteří plánují snížení pokut za přechod k jinému operátorovi. Změna zákona podle nich usnadní příchod čtvrtého operátora a vedla by ke snížení cen.

Návrh hnutí ANO označili za vykrádání témat, vládní návrh zákona by se podle nich nestihl včas projednat.

Obyvatelé Česka platí podle analýzy Point Topic za jeden gigabyte (GB) stažených dat prostřednictvím mobilní sítě LTE nejvíce v Evropě. V průměru je vyjde na 6,5 dolaru. Následuje Španělsko a Nizozemsko s cenou přes pět dolarů, naopak nejméně jeden GB stojí ve Finsku, Švýcarsku a Rakousku, a to kolem deseti centů. (sfr)