Babiš zavítal do Bílého domu, kde si potřásli rukou s prezidentem Trumpem.

Andreje Babiše přijal americký prezident Donald Trump v Bílém domě. Český premiér na jednání mj. odrazoval amerického prezidenta od zavedení cel na evropské automobily. Babiš Trumpovu dceru Ivanku na návštěvu Prahy a zopakoval pozvání prezidenta Miloše Zemana adresované Trumpovi.

„Měl jsem možnost otevřeně hovořit s Donaldem Trumpem. Je to symbolické. Dnes má náš první prezident T. G. Masaryk výročí narození,“ prohlásil Babiš po jednání s Trumpem.

„Setkání bylo konkrétní. Je to velice milý člověk, zajímal se o rozdělení Československa. Navštívil ho a má na něj skvělé vzpomínky. Zopakoval jsem pozvání našeho pana prezidenta Zemana,“ doplnil premiér ČR.

Oznámil také, že by do Česka mohla přijet prezidentova dcera Ivanka.

„Měl jsem možnost se s Ivankou seznámit. Orientuje se na byznys a já jsem ji pozval do České republiky,” informoval Babiš.

Samotný Trump se ke své případné návštěvě v Česku nevyjádřil.

Babiš americkému prezidentovi řekl, že USA by neměly zavádět cla na dovoz evropských automobilů. Poškodilo by to i ekonomiku České republiky.

Trump si však údajně stěžoval, že z jednání s EU „nemá dobrý pocit“. Pokrok prý však zaznamenal v obchodním jednání s Čínou.

„Bavili jsme se o kybernetice, o energetice, o plynovodech. Velkým tématem byla Sýrie, je důležité abychom vyřešili problém uprchlíků. Je tam šest milionů lidí, kteří čekají na návrat domů. Také Američané se musí snažit ten problém řešit,“ prohlásil český premiér.

Na problémy migrace mají Babiš a Trump stejný názor.

„Setkání bylo příjemné a otevřené. Několikrát jsme se zasmáli. Jsem rád, že jsem měl možnost reprezentovat Českou republiku. Navázali jsme osobní vztah. Americký prezident má velmi pozitivní vztah k České republice. Jsme podle něj země skvělých a inovativních lidí,“ pokračoval  Babiš.

Babiš je od roku 2011 prvním českým premiérem, kterého americký prezident přijal ve svém washingtonském sídle.

„Česká republika je skvělá země, velmi dobře se jí ekonomicky daří. Je to velmi bezpečná země, má silnou armádu, silné lidi,“ řekl Trump.

Vyzdvihl dobré vztahy mezi USA a Českem a spolupráci v obchodě nebo v otázkách kybernetické bezpečnosti.

„Máme s Českou republikou báječné vztahy. Setkání je pro mě velká čest,“ pronesl Trump.


Manželé Babišovi a manželé Trumpovi v Bílém domě, 7. března 2019.


Babiš, kterého do Bílého domu doprovodila manželka Monika, poděkoval Trumpovi a jeho ženě Melanii za přijetí. Vyzdvihl dlouhou historii vzájemných vztahů. „Naše země jsou spojenci od doby, kdy Spojené státy pomohly před sto lety ustavit Československo,“ řekl Babiš.

Český premiér také připomněl spolupráci se Spojenými státy v boji proti mezinárodnímu terorismu a ocenil i posilování obchodních vztahů. Češi jsou podle něj kreativní lidé s neomezeným potenciálem.

„Rozumím plánu, jak obnovit velikost Ameriky,“ připomněl hlavní Trumpovo politické heslo. „Já chci totéž učinit s Českou republikou,“ konstatoval Babiš.

Babiš věnoval Trumpovi u příležitosti setkání jako dar vzácnou jubilejní pistoli CZ 75 z dílen České zbrojovky v Uherském Brodě. Společnost vyrobila sto takovýchto pistolí k loňskému výročí vzniku Československa. Jak na dárek americký prezident zareagoval, Babiš však neprozradil.

První dáma USA dostala od Moniky Babišové náušnice z českého granátu. (sfr)