Rusko pozastavilo dohodu s USA o likvidaci raket středního a kratšího doletu (INF).

Ruský prezident Vladimir Putin pozastavil dekretem platnost smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF), kterou Moskva a Washington uzavřely v období studené války. Spojené státy své odstoupení od INF ohlásily v únoru z důvodu, že Rusko údajně dokument nedodržuje. Moskva teď podle Kremlu reagovala na porušování povinností, k nimž se USA v dohodě zavázaly. 

Platnost dokumentu pozastavil ruský prezident do doby, než Washington tato narušení odstraní. Rozhodnutí prezidenta platí ihned a ruské ministerstvo zahraničí o něm bude informovat další zúčastněné strany INF.

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov už dříve řekl, že Američané smlouvu INF porušují od roku 1999. V rozporu s ní bylo podle něj mimo jiné umístění systému protiraketové obrany v Evropě a východní Asii.

Putin nedávno slíbil, že Rusko nerozmístí zbraně středního a krátkého doletu v Evropě ani jiných částech světa, dokud to neudělají Spojené státy. Jeho slova nyní zopakoval i Vladimir Džabarov, první zástupce předsedy zahraničního výboru Rady federace.

USA na začátku února vypověděly Rusku smlouvu o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF) uzavřenou v roce 1987. Důvodem jsou nové ruské střely s plochou dráhou letu SSC-8 (Novator 9M72), které údajně mají dolet, jež smlouvu porušuje.

Začala běžet půlroční lhůta, během které se ještě dá o smlouvě jednat. Následně oznámil Putin, že od smlouvy odstupuje i Rusko.

Putin pohrozil Američanům, že raketami zasáhne Washington. Chce však jednat o míru

Američani odstoupili od smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu s Ruskem

(pel)