USA vypověděly Rusku smlouvu o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF). Důvodem jsou nové ruské střely s plochou dráhou letu SSC-8 (Novator 9M72), které údajně mají dolet, jež smlouvu porušuje.

Spojené státy odstupují od smlouvy s Ruskem o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF) z roku 1987. Oznámil to  ministr zahraničí USA Mike Pompeo. Důvodem je údajné porušování smlouvy ze strany Ruska, které vyvinulo raketu SSC-8 Novator. 

Smlouva o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF) byla v době studené války jedním z hlavních výsledků snahy obou supervelmocí o kontrolu zbrojení. Uzavřeli ji prezident USA Ronald Reagan a sovětský reformní vůdce Michail Gorbačov. Smlouva ukládala oběma státům (právním nástupcem SSSR ve vojenské oblasti je Rusko) zlikvidovat rakety s doletem 500 až 5000 kilometrů.

Články smlouvy přestanou být USA vázány s platností od soboty. O svém kroku bude Washington oficiálně informovat Moskvu. Spojené státy pátečním oznámením spustily půlroční výpovědní lhůtu, během níž je ještě možné o osudu dohody jednat.

USA jsou nicméně podle Pompea ochotny vést s Moskvou rozhovory o kontrole zbrojení. Prezident Donald Trump stojí o dohodu, která je ověřitelná, řekl ministr.

Washington na to, že chce vypovědět smlouvu, upozorňoval Moskvu delší dobu. Rozhodnutí je podle Pentagonu reakcí na porušování této dohody. Důvodem je nová ruská střela s plochou dráhou letu SSC-8 (v Rusku označovaná Novator 9M729), která má mít podle Američanů dolet 2500 kilometrů.

Ruští generálové však tvrdí, že dolet jejich nové rakety nepřesahuje 480 kilometrů. Tato tvrzení však USA neměly možnost ověřit.

Ruské střely s plochou dráhou letu SSC-8 (Novator 9M72) jsou střely s plochou dráhou letu vypuštěné ze země z mobilních ramp. Zřejmě se jedná o pozemní variantu ruské námořní střely 3M-54 Kalibr nebo o upravenou raketu Iskander K. Údajně mají několikanásobně větší dolet než povolených 500 km. Rusko to popírá.

Střelu vyvíjela společnost Novator od počátku nového tisíciletí a poprvé byla odpálena v červenci 2014. Následně byla vypuštěna o rok později. Při prvních letech nepřekonala hranici doletu 500 km, pak ale americké Národní středisko pro vzdušné a kosmické zpravodajství NASIC spadající pod americké letectvo USAF uvedlo, že má maximální dolet 2500 km, a tudíž porušuje smlouvu INF.

V listopadu 2016 USA požádaly o ustavení komise, která by prověřila, zda střela dopovídá regulím INF.

V únoru 2017 byly střelami vybaveny dva prapory. Do konce loňského roku Rusko údajně vyrobilo stovku těchto střel o délce šest a až osm metrů a průměru 53 cm.

Spojené státy na existenci střely SSC-8 reagovaly zahájením vývoje vlastní střely středního doletu Potvrdily to v listopadu 2017.

V prohlášení, které na svém webu zveřejnil Bílý dům, obvinil Donald Trump Rusko, že „příliš dlouho a beztrestně” smlouvu porušovalo tajným vývojem a rozmístěním zakázaného raketového systému. Spojenci USA v NATO podle prezidenta vypovězení smlouvy „plně podporují”.

„Nemůžeme být jedinou zemí na světě, které je smlouvou jednostranně vázána… Pokročíme ve vývoji naší vlastní vojenské reakce a budeme spolupracovat s NATO a ostatními spojenci a partnery, abychom zabránili Rusku získat jakoukoli vojenskou převahu prostřednictvím svého nezákonného jednání,” uvedly USA.

Oznámení Spojených států o údajných ruských prohřešcích má podle ruské diplomacie odůvodnit fakt, že USA chtějí dohodu jednostranně vypovědět. Pentagon sám podle Moskvy smlouvu porušuje rozmisťováním systémů protiraketové obrany ve východní Evropě a východní Asii, které se prý snadno mohou stát nástrojem útoku s použitím raket zakázaného doletu. (sfr)