Ruský prezident Vladimir Putin varoval Spojené státy, že je Moskva připravena svými raketami zasáhnout nejen místa s americkými zbraněmi v Evropě, ale i samotný Washington.

Ruský prezident Vladimir Putin varoval Spojené státy, aby v Evropě nerozmisťovaly jaderné rakety, jinak je Moskva připravena svými raketami zasáhnout nejen místa s americkými zbraněmi v Evropě, ale i samotný Washington. Rusko je však ochotno jednat o míru. 

„Ať si USA spočítají rychlost a dolet našich nových zbraní. Ať nejprve počítají a až pak rozhodují o hrozbách na naši adresu,“ varoval ruský prezident.

Spojeným státům vyčetl, že neodstoupily od smlouvy INF čestně, ale nafukovaly smyšlená obvinění a smlouvu samy porušovaly.

Američané podle něj provádějí politiku, kterou nelze nazvat přátelskou vůči Rusku. Svědčí o tom například protiruské sankce nebo jednostranná odstraňování právní základny mezinárodní bezpečnosti.

Rusko se chce domluvit, ale diktátu ani hrozbám se nepodvolí, uvedl Putin. Dodal, že partneři si dosud nevšimli, že Moskva nechce konfrontaci, a tak pokračují v chybné politice, škodlivé zájmům samých USA.

„Jsme připraveni na rozhovory o odzbrojení, ale bušit na zavřené dveře dál nebudeme. Počkáme si, až naši partneři dozrají k rovnoprávnému jednání,“ řekl.

USA na začátku února vypověděly Rusku smlouvu o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF) uzavřenou v roce 1987. Důvodem jsou nové ruské střely s plochou dráhou letu SSC-8 (Novator 9M72), které údajně mají dolet, jež smlouvu porušuje.

Začala běžet půlroční lhůta, během které se ještě dá o smlouvě jednat. Následně oznámil Putin, že od smlouvy odstupuje i Rusko.

Američani odstoupili od smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu s Ruskem

(pel)