Ministryně financí Schillerová připouští zvýšení důchodů v příštím roce maximálně o 750 Kč.

Ve vládní koalici se rozhořívá spor o 150 korun pro důchodce. Zatímco ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) chce penzistům zvýšit od příštího roku důchody v průměru o 900 Kč, ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) je ochotna přistoupit na zvýšení nejvýše o 750 korun.

Schillerová podle svých slov už vyzvala své vládní kolegy, aby jednali o tom, jak více šetřit. Navýšení důchodů o 900 korun, jak požaduje koaliční ČSSD, odmítla.

Šéf hnutí ANO a premiér Andrej Babiš přitom už dal najevo, že by na toto zvýšení přistoupil.

Schillerová prohlásil, že je pro zvýšení důchodů v příštím roce maximálně o 750 Kč.

Maláčová řekla, že na ministerstvu práce a sociálních věcí provedla při nástupu zeštíhlení a nyní bude bojovat za další zvýšení důchodů, protože i v době, kdy byl ministrem financí Miroslav Kalousek (TOP 09) měli důchodci víc…

Důvodem k obezřetnosti ministryně financí při zvyšování státních výdajů je snižování ekonomického růstu České republiky. (Více o tom čtěte ZDE).

Dobře se nevyvíjí ani rozpočet v letošním roce. Státní rozpočet byl na konci ve února schodku 19,9 miliardy korun, zatímco v lednu měl přebytek 8,8 miliardy. Loni v únoru byl v přebytku 25,8 miliardy. (Více o tom čtěte ZDE)

„Pokladní plnění za únor mi radost neudělalo, ale číslo mě nevyděsilo. Je moc brzo,” řekla Schillerová.

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) reagoval s tím, že „vlády promarnily pět let, kdy mohly reformovat“.

Schodek v roce 2019 může být i deset miliard vyšší

Schillerová připustila, že pokud by stát letos významně investoval, schodek státního rozpočtu by mohl dosáhnout až padesát miliard korun. Schválený rozpočet na letošní rok přitom počítá se schodkem 40 miliard.

Ministryně současně odmítla, že by Česko akutně čelilo ekonomické recesi.

„Nehrozme recesí, tam nejsme. Ekonomika zpomaluje, ale dvě procenta růstu je krásné číslo.“ (sfr)


Vláda hospodaří nejhůře za posledních 8 let. Už v únoru je rozpočet ve schodku 20 miliard