Ekonomika v ČR v roce 2018 rostla o 3 %, potvrdil ČSÚ.

Růst ekonomiky v České republice loni podstatně zpomalil oproti roku předchozímu. Zpřesněná data ČSÚ potvrdila zpomalení růstu české ekonomiky v roce 2018 na 3 % z předloňských 4,5 procenta. V ostatních zemích V4 roste ekonomika rostla loni ekonomika rychleji, než v Česku.

HDP v Česku rostlo pomaleji než na Slovensku, v Polsku či v Maďarsku. Slovenské HDP loni stouplo o 4,1 procenta. V Maďarsku loni ekonomika vzrostla o 4,9 procenta, v Polsku dokonce o 5,1 procenta.

ČSÚ také upravil odhad růstu hrubého domácího produktu (HDP) v ČR za čtvrté čtvrtletí roku 2018. Podle předběžného odhadu z února činil meziroční růst 2,9 procenta, zatímco podle dnešních informací dosáhl jen 2,8 procenta.

I navzdory snížení odhadu růstu bylo poslední čtvrtletí jedním z nejsilnějších období loňského roku. Výraznějšího meziročního posílení dosáhlo české hospodářství jen v prvním čtvrtletí, kdy růst činil 4,2 procenta.

K celoročnímu růstu tuzemské ekonomiky v roce 2018 přispěla podle statistiků domácí poptávka, a to hlavně investice. Loni směřovaly investice zejména do staveb, strojního vybavení či dopravních prostředků.

Ve srovnání s rokem 2017 byl však loňský růst ekonomiky pomalejší jak z pohledu celého roku, tak za samotné čtvrté čtvrtletí. V posledním čtvrtletí roku 2017 totiž HDP vzrostl meziročně o rovných pět procent.

V mezičtvrtletním srovnání stoupl HDP ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku o 0,9 procenta, což byl nejvýraznější mezičtvrtletní růst za celý rok.

„V průběhu roku docházelo k mírnému zrychlování mezičtvrtletního růstu. Nejvíce přispěla domácí poptávka, zejména investice. Rostly jak investiční výdaje podniků do strojního vybavení, domácnosti více investovali do bydlení a zvýšily se také vládní investice do dopravní infrastruktury,“ informoval ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

Ministerstvo financí ČR na letošní rok počítá s růstem HDP o 2,5 %. Na rok 2020 prognózuje ekonomický růst 2,4 %.

(sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Tvrdý brexit může srazit HDP Česka až o 1 procento, varoval Petříček

Německo málem spadlo do recese. Tamní ekonomiku čekají horší časy