Brexit bez dohody může vyjít Česko až na 1 procento HDP.

Vystoupení Velké Británie z Evropské unie (EU) bez dohody by mohlo oslabit hrubý domácí produkt ČR o 0,5 až 1 procento. Uvedl to ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Šéf české diplomacie ale doufá, že k tvrdému brexitu nedojde. 

„Máme několik možných variant. Ty dopady samozřejmě budou v případě tvrdého brexitu. Odhady jsou mezi 0,5 až jedním procentem HDP,“ řekl.

Podle něj je to poměrně zásadní dopad a není v zájmu ani jedné strany, aby Británie z EU odešla bez dohody.

Vládní odhad je skeptičtější než ten poradenské firmy Deloitte. Ta v případě tvrdého brexitu odhaduje pokles HDP ČR o zhruba 0,2 procenta, tedy asi o 10 miliard korun.

V Británii by podle něj dopady byly nejspíš ještě výraznější.

„Praktická stránka odchodu v takovém případě bude ještě komplikovanější. Již dnes se ve Francii připravují na neskutečně dlouhé kolony kamionů, které nebudou odbavovány, protože není na základě čeho je odbavovat,“ uvedl.

Podobné problémy by nejspíš nastaly i v letecké dopravě a dalších oblastech. I proto Petříček doufá, že se brexitu bez dohody podaří vyhnout.

Británie má unii opustit 29. března 2019. Přes opakovaná vyjednávání britské preimérky Theresy Mayové s EU se zatím nepodařilo najít způsob vystoupení, s nímž by byl spokojen jak Londýn, tak Brusel.

Další facka pro Mayovou: Parlament opět odmítl její brexitovou dohodu

V Bruselu s premiérkou Mayovou zametli. Chce odložit hlasování o brexitové dohodě

(pel)