Theresa Mayová v Bruselu nepořídila: EU nehodlá znovu diskutovat o brexitové dohodě.

Britská premiérka Theresa Mayová s Evropskou unií (EU) nepohnula. Brusel už nehodlá znovu diskutovat o podmínkách brexitové dohody. Mayová mezitím hledá podporu na domácí půdě v britském parlamentu a druhé hlasování, které bylo původně naplánováno na příští týden, chce odložit až na konec února. 

„Oba lídři se shodli, že jejich týmy by měly debatovat o tom, zda je možné najít cestu, která by zajistila co nejširší podporu v britském parlamentu a která by byla ve shodě se zásadami dohodnutými Evropskou radou,“ uvedl mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas.

Mayová se v Bruselu snažila přesvědčit čelní představitele EU o úpravě brexitové dohody. To však Juncker rázně odmítl, že podmínky výstupu Velké Británie měnit nebudou. EU je ale ochotná upravit doprovodný text právně nezávazné politické deklarace.

Britská premiérka a Juncker se opět setkají na konci února.

Příští týden se sejde britský ministr pro brexit Stephen Barclay a unijní vyjednávač Michel Barnier.

Mayová nadále doufá v otevření jednání o klíčové irské pojistce, která má v případě nedohody zajistit, že mezi Irskem a britským Severním Irskem nevznikne po brexitu tvrdá hranice.

Mayová chce hlasování britského parlamentu o dohodě o vystoupení Británie z EU odložit až na konec února. Původně chtěla brexitovou dohodu předložit do středy 13. února.

Prezident EU Tusk z Polska chce dostat iniciátory brexitu do pekla

(pel)