V pekle existuje speciální místo pro ty, kteří prosazovali brexit a neměli žádný plán, uvedl předseda Evropské rady Donald Tusk.

Předseda Evropské rady Donald Tusk uvedl, že pro ty, kdo prosazovali brexit a neměli žádný plán, je vyhrazeno zvláštní místo v pekle. Tusk očekává realistický návrh, jak ukončit současnou patovou situaci před odchodem Velké Británie z EU. 

„Přemýšlím mimochodem o tom, jak vypadá speciální místo vyhrazené v pekle pro ty, kdo prosazovali brexit bez byť jen náznaku plánu, jak to bezpečně zařídit,“ uvedl Tusk po jednání s předsedou irské vlády Leem Varadkarem.

Předseda Evropské rady zopakoval, že pozice 27 zemí unie  je dlouhodobě jasná a nemění se. Lídři unijního bloku se v prosinci shodli na tom, že text dohody, se kterým ostatně britská vláda souhlasila, není otevřen k novému projednávání.

„Sedmadvacítka žádnou novou nabídku neučiní,“ podotkl Tusk.

Je podle něj zásadní zajištění míru na Irském ostrově, proto unie trvá na pojistce pro irskou hranici. Ta má zajistit udržení stávajícího stavu, tedy faktické neexistence hranice mezi Irskem a britským Severním Irskem.

Irský premiér Varadkar uvedl, že je to nejlepší možná dohoda, která dává jistotu občanům, farmářům, rybářům, vývozcům i podnikatelům.

Události v Londýně a nestabilita britské politické scény v posledních týdnech podle něj ukazují, proč je podle sedmadvaceti zemí EU potřeba právně závazná pojistka pro řešení situace na hranici mezi jeho zemí a Severním Irskem.

(pel)