Taxikáři v Česku možná nově nebudou potřebovat taxametry.

Vozidla taxislužeb v ČR nejspíš nebudou muset mít taxametry a střešní svítilny. Řidiči by také nemuseli dělat zkoušky z místopisu. Vláda totiž schválila novelu zákona o silniční dopravě. Místo taxametrů bude možné využívat mobilní aplikace, které už nyní používají řidiči společností Uber nebo Taxify. Taxikáři přitom s alternativními přepravci dlouhodobě bojovali právě z důvodu, že jim vadilo, že řidiči Uberu nebo Taxify nepoužívají taxametry. 

„Vláda schválila návrh nová pravidla pro taxislužby,“ uvedl Úřad vlády.

Změnou zákona chce stát docílit většího využití moderních technologií v taxislužbě a zároveň srovnat podmínky pro klasické taxislužby a alternativní přepravce. Předloha nyní zamíří do Sněmovny.

„Ty podmínky, které byly příliš tvrdé, vypadávají. Chceme, aby obě skupiny měly co nejrozumnější podmínky. Výsledkem je, že budou cenově dostupnější taxislužby,“ řekl ministr dopravy Dan Ťok.

Sdružení českých taxikářů se návrh nelíbí. Podle něj nebyly při sestavování novely zapracovány jejich připomínky a návrh vyvolá chaos.

Kritizují například zrušení povinnosti mít ve voze taxametr, mobilní aplikace podle nich není dostatečnou zárukou. Loni nespokojení taxikáři v Praze několikrát protestovali proti alternativním přepravcům.

Případné změny by se dotkly desetitisíců řidičů. Jen v Praze podle odhadů působí přes 8 tisíc taxikářů, další skoro 3 tisíce šoférů jezdí pro alternativní přepravce na mobilních platformách.

Další zamýšlenou novinkou je částečné zrušení povinné střešní svítilny na vozidle. Místo ní budou muset nově být všechna vozidla provozující taxislužbu označena evidenční nálepkou vydanou místním dopravním úřadem za zhruba 500 korun.

Platilo by to ale pouze pro taxikáře, jejichž služby si zákazníci budou objednávat předem. Střešní svítilnu tak budou nadále mít vozy taxi, které si lidé objednávají přímo na ulici.

Taxikáři chystají protest u Babišova domu: Nelíbí se jim, že řidiči Uberu mohou jezdit bez taxametrů

Taxikáři znovu protestovali proti Uberu. Další demonstraci plánují na pondělí

(pel)