Taxikáři v pátek pokračovali v protestech proti Uberu a Taxify v centru Prahy. Více než 600 řidičů přes dvě hodiny blokovalo magistrálu. Chtějí tak přimět vládu, aby proti zmíněným společnostem zakročila a donutila jejich řidiče dodržovat zákon.

Ze Strahova vyrazili taxikáři v dlouhé koloně asi dvacet minut po druhé hodině. O pár desítek minut později najeli na magistrálu, která protíná střed města. Poté kroužili mezi Státní operou a ostrovem Štvanice. Doprava v centru města následkem protestu citelně zpomalila.

„Snažili jsme se protestovat komorně, aby to nikoho extrémně nezasáhlo. A teď už ani pan Babiš nemůže říct, že nás neslyší,“ řekla pro iDnes.cz po skončení akce místopředsedkyně Asociace koncesionářů v taxislužbě Karolína Venclová, pořadatelka demonstrace.

Protesty mají plynule pokračovat i v příštím týdnu. Poprvé hned v pondělí. Čtvrteční ani páteční akce podle taxikářů totiž neměla valný efekt.

„Možná budeme muset v pondělí přitvrdit,“ dodala Venclová.

„Není to o tom, že zaklepete na dveře. Musíte si najít beranidlo a ty dveře vyrazit. Máme jediný požadavek a ten nebyl splněn,“ vysvětlila Venclová, proč nebyl protest jen jednodenní záležitostí.

I v pátek taxikáři požadovali, aby za nimi na Strahov přijeli jednat zástupci vlády. Stejně jako o den dříve ale jejich výzvu nikdo nevyslyšel.

Ať řidiči Uberu dodržují zákon

Taxikářům se nelíbí, že mnoho řidičů společností Uber a Taxify nedodržuje platný zákon, když mimo jiné nevyužívají taxametry, nevlastní potřebné taxikářské licence, ani neskládají zkoušky z místopisu.

Taxify a Uber naopak prosazují, aby taxikářská licence nebyla v České republice nutnou podmínkou. „Aby se tak v České republice o přízeň zákazníků mohli ucházet jak licencovaní taxikáři, tak takzvaní privátní řidiči, kteří aplikace typu Taxify používají pouze jako formu přivýdělku ve svém volném čase,“ řekl šéf Taxify pro Českou republiku Roman Sysel.

Jednotlivá ministerstva přitom s argumentací taxikářů do jisté míry souhlasí, ale nemají prý zatím možnost, jak situaci napravit. V současné době pracuje Ministerstvo dopravy na novele, která by mohla některé problémy odstranit. Ta však bude hotová nejdříve za rok.

(jaz)