Výroba ve Škodovce se možná zastaví. Odboráři nejsou spokojeni s návrhem navýšení mezd.

Odbory automobilky Škoda Auto nejsou spokojené s návrhem firmy na růst mezd v rámci letošního kolektivního vyjednávání, nárůst je podle nich nedostatečný. Odboráři proto vyhrožují zastavením závodů automobilky. Konkrétní nabídka podniku nebyla zveřejněna, ale podle odborů představoval návrh firmy navýšení v některých tarifních třídách pod úrovní očekávané inflace.

Informoval o tom týdeník Škodovácký odborář.

„Naše stanovisko je jednoznačné. Pokud naše požadavky neprosadíme, tak se závody firmy Škoda zastaví,“ řekl pro Škodovácký odborář odborový předák Jaroslav Povšík.

Rekordního růstu mezd jako loni se podle něj ale těžko podaří dosáhnout.

Odboráři představili svůj návrh na růst platů jako první, podnik ho ale zamítl s tím, že s ohledem na zhoršenou situaci nelze nelze silné výsledky dělat každý rok.

Nyní Škodovka nabídla rozdílný růst v různých tarifních třídách, odbory hodlají jednat o pevné částce. Návrh firmy se od představy odborářů liší také v prémiích, příplatcích a osobním ohodnocení.

Poslední dohodu o růstu mezd firma s odbory uzavřela v dubnu 2018. Tarifní mzdy zaměstnanců Škody Auto vzrostly zpětně od 1. dubna o 12 procent. Vyjednat se podařilo také mimořádné prémie či vyšší bonusy. Novou kolektivní smlouvu odbory vyjednaly na rok.

Průměrná mzda tarifního zaměstnance ve Škodě Auto v roce 2017 činila 45 385 korun, s dvanáctiprocentním zvýšením by tedy měla hrubá průměrná mzda ve Škodovce přesáhnout 50 tisíc korun.

(pel)