Američtí superboháči neví, jak by utratili své peníze. Chtějí proto zavést speciální daň pro miliardáře. (Ilustrační foto)

Američtí milionáři neví, jak by utratili své peníze. Americké sdružení Vlastenečtí milionáři proto žádá po po guvernéru a zákonodárcích státu New York zavedení zvláštní daně pro miliardáře. Peníze získané z navrhovaného zdanění mají sloužit k tomu, aby nemajetnější lidé dosáhli na byty, na výstavbu nových škol nebo zřízení lepší infrastruktury. 

Zprávu uveřejnil server Novinky.cz.

„To přece vidíme všichni: bohatí ještě bohatnou. A všichni ostatní z toho, že ekonomika šlape, nemají vůbec nic,“ uvedl Morris Pearl, bývalý šéf investičního fondu BlackRock a mluvčí skupiny superbohatých.

Speciální daň by se vztahovala na domácnosti, které ročně vydělají přes 5 milionů dolarů (114,4 milionů korun).

Tvrdí, že akciovému trhu se daří, jeho bohatství se drasticky množí, ale většina Američanů z toho nic nemá.

Milionářský spolek považuje daňovou reformu amerického prezidenta Donalda Trumpa za krok zpátky.

„Pokud budou bohatí nadále tak pronikavě bohatnout, lidé si to už nenechají líbit. Proto také mnozí hlasovali pro Trumpa. A teď vidí, že se nic nezměnilo,“ řekl Pearl.

Vlastenečtí milionáři se dali dohromady už za prezidenta Baracka Obamy. Chtějí dosáhnout spravedlivějšího rozdělování. Spolek má zhruba 200 členů, z toho celkem 40 pochází z New Yorku. Ten od nejbohatších získává až třetinu svých příjmů.

(pel)