Stát chce rozdávat zdarma platební terminály, aby mohli malíři pokojů a instalatéři dodržovat zákon o EET.

Stát chce v rámci uvalení elektronické evidence tržeb na řemeslníky přidělovat platební terminály živnostníkům. K tomuto účelu chce vláda vytvořit nový fond, ze kterého by se hradil jak terminál, tak jeho provoz na dva roky, pro malé živnostníky a řemeslníky.

Informaci přinesly Hospodářské noviny.

V rámci 3. a 4. vlny elektronické evidence tržeb (EET) má být státní on-line kontrola tržeb uvalena i na drobné řemeslníky.

Sněmovna v tomto týdnu schválila v prvním čtení příslušný zákon o EET. Znamenalo by to, že by řemeslníci typu malířů pokojů či instalatérů by museli s sebou nosit platební terminál a platby za odvedenou práci hned na místě evidovat pro stát prostřednictvím svých mobilních on-line zařízení, respektive platebních terminálů.

To pro řadu řemeslníků představuje problém a to jak z důvodů dodatečných nákladů, tak z důvodů praktických.

Stát chce nyní vytvořit zvláštní fond, který by na náklady karetních společností dával jednotlivým podnikatelům platební terminály zdarma. Hrazeny by z něj byly i první dva roky užívání terminálu – tedy poplatky, které musí obchody z transakcí odvádět bankám.

Vedle podpory živnostníků má prý tento „nápad“ ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové také pomoci v bojovat s šedou ekonomikou.

„Chtěli bychom dát terminál zdarma sto tisícům až dvěma statisícům malých živnostníků. Už brzy bychom měli podepsat memorandum o vytvoření fondu, ze kterého by se tato aktivita měla financovat,“ řekla Nováková.

Zvláštní fond, do kterého by přispívaly kartové společnosti a firmy, které zajišťují provoz terminálů, by měl fungovat od roku 2020. Počet míst, kde by se dalo kartou, by se tak skokově zvýšil. (sfr)