Boj o autorské poplatky se opět vrací na scénu. SPD navrhlo jejich zrušení u reprodukované hudby v hospodách a podobných provozovnách.

Okamurovo hnutí SPD předložilo novelu autorského zákona, ve které navrhuje, aby provozovatelé restaurací, kadeřnictví, hotelů či zdravotních zařízení již nemuseli platit autorské poplatky. Sněmovna před pár dny přehlasovala Senát a uzákonila povinnost platit autorské poplatky za reprodukovanou hudbu v restauracích, kadeřnictvích a podobných provozovnách.

SPD v Poslanecké sněmovně podpořilo senátní verzi novely autorského zákona, která byla především díky hnutí ANO a ČSSD zamítnuta.

Následně hlasovalo pro vládní novelu, protože tím chtělo pomoci zrakově postiženým.

„Slíbili jsme ale rovněž, že předložíme vlastní novelu, která zbaví povinnosti platit autorské poplatky drobné provozovny, restaurace, ubytovny či zdravotní zařízení. A svůj slib nyní plníme,“ uvedla Barbora Zeťová za SPD.

SPD ve své novela nepovažuje  za provozování rozhlasového a televizního vysílání podle § 18 odst. 3 zpřístupňování díla pacientům při poskytování zdravotních služeb ve zdravotnických zařízeních ani zpřístupňování díla v provozovnách, která nejsou provozována za účelem zpřístupnění rozhlasového a televizního vysílání.

„To znamená, že pokud hraje rádio u kadeřníka, v restauraci, hotelu či v nemocnici, tak tito provozovatelé nebudou muset již nic platit,“ uvedlo SPD.

„Pokud si pustím rádio doma, tak přece již za hudbu platím prostřednictvím koncesionářských poplatků nebo se provozovatelům rádií a televizí zaplatí náklady za hudbu prostřednictvím reklamy. Čili za tento statek jsem již jednou zaplatil a pouze ho zkonzumuji na jiném místě, než je například můj domov,“ vysvětlila Zeťová.

„Současná úprava je jen nehoráznou buzerací občanů a drobných podnikatelů, kterou si vybojovaly neprůhledné lobbistické struktury. Naše novela je návratem zdravého rozumu. Připomínáme, že hnutí ANO a ČSSD hlasovali v této věci proti zájmům občanů a podpořili právě různé vydřiduchy, kteří se chtějí neoprávněně obohacovat z poplatků služby, které již byly jednou zaplaceny,“ konstatovalo hnutí SPD.

Proti zrušení autorských poplatků z reprodukované hudby v provozovnách se postavilo nejen ministerstvo kultury, ale také 1600 umělců prostřednictvím petice. Podle nich je senátní návrh v rozporu s českým autorským právem, s právem Evropské unie a rozhodovací praxí Soudního dvora EU. (sfr)

VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Za reprodukovanou hudbu v hospodách se bude dále platit. Sněmovna přehlasovala Senát