Premiér Andrej Babiš (ANO) se odvolal proti rozhodnutí Černošic v kauze střetu zájmů. (Ilustrační foto: Koláž redakce)

Právníci premiéra Andreje Babiše (ANO) se odvolali proti rozhodnutí černošického úřadu v kauze střetu zájmů. Předseda vlády zopakoval, že případ vnímá jako pokus odstranit ho z politiky. Podle organizace Transparency International (TI) může mít rozhodnutí černošického úřadu vliv na rozdělování dotací. 

Městský úřad v Černošicích u Prahy vydal rozhodnutí kvůli údajnému přestupku proti zákonu o střetu zájmů před dvěma týdny. Výsledek však nezveřejnil. Premiérova následná reakce však naznačovala, že úřad rozhodl v jeho neprospěch. Babiš měl v plánu se odvolat.

„Nemám potřebu to komentovat. Nechal jsem to na právníky a ti jsou určitě přesvědčeni o tom, že pravda je na naší straně. Já myslím, že odvolání podali. Já nechávám právníky, aby pracovali. Skutečně to neřeším. Řekli, že podají odvolání, tak ho určitě podali,“ řekl Babiš.

Premiér znovu zopakoval, že kauza je politický poj s cílem vyšachovat ho z politiky.

Podnět na černošický úřad podala organizace Transparency International (TI). Ta tvrdí, že Babiš i nadále ovládá holding Agrofert a média, čímž porušuje zákon o střetu zájmů.

Babiš se už dříve hájil tím, že holding vložil do svěřenského fondu. Tvrdí, že tím dostál povinnostem vyplývajícím ze zákona o střetu zájmů.

Transparency International v prohlášení uvedla, že černošické rozhodnutí může mít dopad i na rozdělování veřejných zakázek a českých dotací. Členové vlády se o ně nemohou podle zákona ucházet a získávat je, napsala organizace.

Vyzvala zadavatele tendrů a instituce, které dotace rozdělují, aby u uchazečů skutečné majitele zjišťovali a při případném střetu zájmů zájemce ze soutěže vyloučili.

Babiš chystá odvolání: Úřad v Černošicích rozhodl o střetu zájmů českého premiéra

Babiš stále ovládá Agrofert a média, tvrdí Transparency International. Vyšetří to úřady