Andrej Babiš dál ovládá Agrofert a média, tvrdí Transparency International...

Premiér Andrej Babiš (ANO) i nadále ovládá holding Agrofert a média. Tvrdí to organizace Transparency International (TI), která se kvůli lídra ANO obrátila na úřady.Oznámením o podezření ze spáchání přestupku se bude zabývat Městský úřad v Černošicích. Babišovi může městský úřad uložit pokutu až 250 tisíc korun.

„Podnět se týká porušení českého zákona o střetu zájmů v souvislosti s vlastnictvím médií. V případě, že příslušný úřad shledá porušení zákona, hrozí Andreji Babišovi finanční sankce až 250 000 Kč,“ uvedla organizace.

Transparency International letos v červnu upozornila na dokument ve slovenském registru partnerů veřejného sektoru, ze kterého vyplývají jména pěti osob ovládajících společnosti Agrofert.  Je mezi nimi i Andrej Babiš.

Premiér je podle TI zakladatelem svěřenských fondů AB private trust I a AB private trust II, do nichž Agrofert vložil. Zároveň je v postavení obmyšleného, tedy osoby, v jejíž prospěch má být plněno ze strany fondů.

Pod Agrofert spadá mimo jiné provozovatel rozhlasového vysílání Londa, vydavatel periodického tisku Mafra a provozovatel televizního vysílání Stanice O.

Transparency International upozornila, že podle zákona o střetu zájmů je členům vlády zakázáno být ovládající osobou firem, které provozují rozhlas či televizi nebo vydávají noviny.

Organizace připravuje ještě druhý podnět pro Evropskou komisi kvůli čerpání dotací Agrofertem.

Premiér Babiš v rozporu se zákonem nadále vlastní Agrofert a SynBiol, vypátrali Piráti

(pel)