Úřad v Černošicích rozhodl v kauze střetu zájmů Andreje Babiše. Je to zpolitizované, tvrdí premiér a chystá odvolání.

Premiér Andrej Babiš (ANO) se chce odvolat kvůli rozhodnutí městského úřadu v Černošicích ohledně premiérova možného střetu zájmů. Radnice konkrétní závěr nezveřejnila. Premiérova reakce však naznačuje, že úřad rozhodl v jeho neprospěch. Babiš má v plánu se odvolat.

Podnět na černošický úřad podala organizace Transparency International (TI). Ta tvrdí, že Babiš i nadále ovládá holding Agrofert a média, čímž porušuje zákon o střetu zájmů.

Podle premiéra však nepřísluší úředníkům v Černošicích řešit střet zájmů. Hodlá se proto odvolat i soudi u správního soudu. Tvrdí, že kauza je zpolitizovaná.

„Nechápu, jak úředníci, kteří řeší dopravní přestupky, můžou rozhodovat o tak složitém právním problému. Nemají pravdu. Podle právních analýz je všechno podle zákona. A ještě abych uklidnil novináře, stanovisko úřadu se týká jen médií, ničeho jiného,“ řekl.

Lhůtu na odvolání má premiér do 5. února.

Babiš se už dříve hájil tím, že holding vložil do svěřenského fondu. Tvrdí, že tím dostál povinnostem vyplývajícím ze zákona o střetu zájmů.

S tím nesouhlasí ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka.

„Jedná se o přelomové rozhodnutí. Pravou podstatou nyní je, aby střet zájmů premiéra byl narovnán, což mu teď pravděpodobně nařizuje veřejná instituce. Možnosti jsou nabíledni. Buď se vzdát svých politických funkcí, nebo prodat mediální část Agrofertu,” řekl.

Upozornil také, že Transparency podala na Babiše dva podněty, přičemž druhý byl směrován Evropské komisi.

Babiš stále ovládá Agrofert a média, tvrdí Transparency International. Vyšetří to úřady

(pel)