Prezident Trump chystá vyhlášení výjimečného stavu na jihu USA. Umožnilo by mu to získat zhruba 7 miliard dolarů na stavbu "mexické" hraniční zdi na ochranu před migranty.

Prezident Trump chystá vyhlášení výjimečného stavu na jihu USA. Umožnilo by mu to získat zhruba 7 miliard dolarů na stavbu „mexické“ hraniční zdi na ochranu před migranty. Právě kvůli penězům na další stavbu „mexické zdi“ nebyl schválen federální rozpočet a 800 tisíc federálních zaměstnanců proto nedostalo od 22. prosince 2018 výplatu.

Bílý dům připravuje jako alternativní řešení rozpočtové krize prohlášení, v němž prezident Donald Trump vyhlásí výjimečný stav podél jižní hranice USA.

Informovala o tom CNN.

Výjimečný stav by Trumpovi umožnil uvolnit přes sedm miliard dolarů (přes 159 miliard korun) na stavbu zdi na hranici s Mexikem. Tento postup by byl patrně napaden u soudu.

Část amerických federálních úřadů je od 22. prosince bez peněz, neboť Trump se s Kongresem pře o finance na vybudování zdi, které demokraté odmítají uvolnit.

Americký Senát (ovládaný republikány) ve dvojím hlasování zamítl ve čtvrtek návrhy demokratů a republikánů, jak vládní rozpočtovou krizi ukončit.

Prezident a zástupci Bílého domu nadále trvají na stavbě pohraniční zdi, protože šlo o jeden z hlavních Trumpových slibů v jeho volební kampani.

Trump v Bílém domě řekl, že pro financování zdi má „jiné alternativy“. Narážel tím na vyhlášení výjimečného stavu, po němž by na stavbu zdi užil peněz z federálního rozpočtu, a obešel tak Kongres.

Trumpova administrativa by tak mohla získat 681 milionů dolarů od ministerstva financí z fondu zabaveného majetku, 3,6 miliardy dolarů určených na vojenské stavby, tři miliardy dolarů od Pentagonu z fondu vyčleněného na stavební práce a 200 milionů dolarů z fondů ministerstva pro vnitřní bezpečnost.

Pokud prezident Trump výjimečný stav vyhlásí, bude tento krok zřejmě napaden u soudu. Kritici tvrdí, že prezident nemůže výjimečného stavu využít k tomu, aby na stavbu zdi uvolnil peníze daňových poplatníků.

Kvůli sporu s Kongresem o financování federálních úřadů musel Trump odložit každoroční prezidentské poselství o stavu americké unie na dobu, až bude pře urovnána. Projev byl původně plánován na úterý 29. ledna. (sfr)