Evropský parlament schválil na jednání ve Štrasburku návrh zastavit platby z rozpočtu EU členským zemím, které nerespektují zásady právního státu.

Evropský parlament schválil na jednání ve Štrasburku návrh zastavit platby z rozpočtu EU členským zemím, které nerespektují zásady právního státu. Opatření je zamýšleno jako ochrana víceletého finančního rámce pro roky 2021 až 2027 a musí ho ještě odsouhlasit unijní státy.

Když Evropská komise dospěje k rozhodnutí, že některý stát zasahuje do nezávislosti soudnictví, nebojuje proti podvodům a korupci nebo porušuje lidská práva, bude moci navrhnout protiopatření v podobě omezení, případně zmrazení plateb z unijního rozpočtu.

Takový krok budou muset odsouhlasit členské státy a europarlament.

„Nový mechanismus by měl zajistit, že unijní fondy nebudou zneužívány na zkorumpované projekty nebo k vlastnímu obohacení politiků a osob jim blízkých,“ uvedl europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

V praxi Komise pošle Evropskému parlamentu a členským zemím návrh převést zablokovanou sumu do rozpočtové rezervy. Stane se tak do 4 týdnů, pokud to europoslanci prostou většinou a unijní státy kvalifikovanou většinou, což je nejméně 55 procent členských zemí zastupujících alespoň 65 procent obyvatel EU, nezamítnou.

K uvolnění peněz bude nutný stejný postup.

Přijatý návrh musí ještě potvrdit unijní země.

(pel)


„Evropské dotace“ příjemcům v České republice uhradili zejména daňoví poplatníci z těch členských států Evropské unie, jež jsou tzv. „čistými plátci“, tedy které z peněz získaných zdaněním svých občanů a svých firem odvádějí do rozpočtu EU více prostředků, než z kolik z tohoto rozpočtu čerpají pro svoji potřebu. 

„Čistými plátci“ jsou v EU tyto státy: Německo, Itálie, Velká Británie, Francie, Dánsko, Nizozemsko, Finsko, Rakousko a Švédsko.