Státní rozpočet ČR v roce 2018 skončí jako vyrovnaný, oznámila ministryně financí Alena Schillerová (archivní foto).

Státní rozpočet ČR za rok 2018 bude vyrovnaný. Oznámila to ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Podle schváleného zákona o státním rozpočtu měla letos vláda hospodařit se schodkem 50 miliard Kč. 

„Rozpočet roku 2018 skončí lepším výsledkem než v roce 2017, kdy byl minus 6,2 miliardy korun. Budeme se pohybovat kolem nuly, uvedla Schillerová s tím, že přesnější údaje oznámí 3. ledna 2019.

„Ale už teď mohu potvrdit, že se bavíme o vyrovnaném státním rozpočtu,“ řekla Schillerová ve veřejnoprávní televizi.

V roce 2017 vláda hospodařila se schodkem šesti miliard korun. V roce 2016 se kvůli mimořádnému příjmu evropských dotací dostal rozpočet do 60miliardového přebytku.

Oproti loňsku letos rostly nejrychleji výdaje na investice.

„Je to díky tomu, že se investuje zejména do infrastruktury,“ prohlásila ministryně financí.

V roce 2018 vzrostly výdaje na důchody o 20 miliard Kč. Vláda také ze státního rozpočtu přerozdělila navíc 20 miliard Kč na platy učitelů, úředníků a dalších státních zaměstnanců.

Pokud se prognóza ministryně Schillerové na letošní rok vyplní, bude to teprve podruhé za posledních 23 let, kdy státní rozpočet neskončí v deficitu.

„Mnohem lépe vybíráme daně, vybíráme je díky kontrolnímu hlášení, díky elektronické evidenci tržeb,“ prohlásila k tomu Schillerová.

Pro příští rok vláda předložila a nechala si Sněmovnou schválit rozpočet se schodkem 40 miliard korun. Celkové výdaje mají dosáhnout 1,505 bilionu a příjmy 1,465 bilionu korun. (sfr)