Přes 300 migrantů zakotvilo ve Španělsku...

Do Španělska dorazila loď se třemi stovkami migrantů. Loď nevládní organizace Open Arms, kterou odmítly Itálie i Malta, zakotvila u města Algeciras. Třetina migrantů je ze Somálska.

„Jsou velmi spokojení, někteří začali zpívat,“ popsal jeden z členů posádky příjezd lodi do přístavu za mlhavého a chladného počasí místním médiím.

Dodal, že doufá v rychlé vylodění, mezi asi 311 migranty je totiž podle něj také 139 nezletilých a 70 žen. Podle španělské vlády bude běžencům nejprve jako obvykle poskytnuta lékařská péče a poté budou identifikováni a registrováni.

Stovka z migrantů na lodi podle médií pochází ze Somálska. Ostatní jsou z dalších afrických zemí, mimo jiné Nigérie, Mali či Súdánu. Není mezi nimi žena, která krátce po nalodění porodila a kterou i s dítětem přepravil už několik hodin po nalodění vrtulník na Maltu. Chybí také čtrnáctiletý chlapec, který cestoval bez rodičů a jehož vrtulníkem odvezla už dříve italská pobřežní stráž, protože měl vážnou infekci. Stav ostatních migrantů je dobrý, uvedl dnes deník El Periódico.

Španělská vláda přijala loď organizace Open Arms poté, co ji odmítly vpustit do svých přístavů Itálie a Malta. Ty odmítají od letoška lodě nevládních organizací s migranty, protože chtějí, aby se na přijímání běženců podílely i další země EU. Italská vláda se rovněž takto snaží snížit masový příliv migrantů z Afriky, její ministr vnitra Matteo Salvini viní nevládní organizace, že naloďování migrantů u pobřeží Libye nahrávají pašerákům a nelegální migraci.

Od začátku roku zemřelo při cestě přes Středozemní moře do Evropy podle Mezinárodní organizaci pro migraci (IOM) na 1300 běženců. Migranti utíkají z Afriky před násilím a chudobou ve svých zemích.

V posledních několika letech zažívaly největší příliv migrantů z Afriky a Blízkého východu Itálie a Řecko, letos připlulo nejvíce běženců touto cestou do Španělska (na 56 000). Dalších asi sedm tisíc migrantů přišlo do Španělska přes jeho enklávy v Africe Ceuta a Mellila. (jaz)