Americká společnost AT&T spouští komerční provoz mobilní sítě 5G ve 12 amerických městech.

Americká společnost AT&T spouští komerční provoz mobilní sítě 5G. Signál v síti 5G bude pro zákazníky AT&T dostupný ve 12 amerických městech. Dalších sedm měst přibude v první polovině roku 2019.

Protože ale v současné době není v prodeji žádný telefon, který by dokázal pracovat v síti 5G, bude síť dostupná pouze přes mobilní hotspoty prodávané společností Netgear za 500 dolarů.

Služba mobilních hotspotů 5G bude po první tři měsíce zdarma a pak bude zpoplatněna 70 dolary měsíčně.

AT&T byla ve spuštění sítě 5G předběhnuta společností Verizon, která v září tohoto roku síť 5G zpřístupnila ve 4 městech. Na rozdíl od AT&T, ale pouze pro domácnosti, tedy nikoliv s mobilními hotspoty.

Podle odborníků se tedy dá říci, že produkt AT&T je první skutečně mobilní internet s technologií 5G.

Technologie 5G je dalším krokem v rozvoji současné mobilní sítě 4G LTE. Přenos dat v síti 5G je podstatně rychlejší než v současných sítích 4G, kde rychlost stahování pohybuje kolem 40 Mb/s.

Teoretická rychlost stahování dat přes mobilní hotspoty AT&T bude 1,2 Gb/s. Pro zákazníky prakticky dosažitelná rychlost se má pohybovat kolem 400 Mb/s. Při této rychlosti se dvouhodinový film v HD rozlišení, který má typicky kolem 6,5 Gb dat, stáhne do 20 sekund.

Rychlost přenosu dat v mobilní sítí 5G tak odpovídá nejrychlejšímu internetu v ČR přes televizní kabel. Rychlejší internet mají pouze zákazníci na optických sítích, což jsou u nás většinou firmy a vysoké školy.

Výstavbu sítě 5G v ČR lze v prvních testovacích provozech očekávat zhruba za rok.

Před tím se ale dočkáme různých částečných pokusů o využití technologie 5G, jako je například nabídka Nordic Telecom na 5G pevný internet spuštěná v ČR na pár místech před dvěma měsíci.

V tomto případě se jedná o instalaci venkovní jednotky zachycující signál 5G na frekvenci 3,7 Ghz, který je předán do vnitřní jednotky (Wi-Fi router), ke které se už připojí elektronika v domácnosti.

Nejedná se tedy o skutečný mobilní 5G internet. Nabízené přenosové rychlosti, maximálně však 100 Mb/s, ukazují, že ani nedochází k plnému využití kapacity 5G technologie. (mar)