Stát centrálně dohlédne nad hráči hazardu...

Stát vysoutěžil za 61 milionů korun speciální IT systém, který bude dohlížet nad hazardem v Česku. Centrálně bude shromažďovat informace o tom, kdo kolik, kde a kdy prohrál či vyhrál. Některé hráče tak bude moci dokonce vyloučit ze hry.

Informační systém dodá firma CCA Group, která z pěti zájemců nabídla nejnižší cenu. Informoval o tom iDnes.cz Zákaz hraní (na automatu, on-line či v kasinu) pro takzvané vyloučené hráče ale bude fungovat nejdříve od poloviny roku 2020 – to je skoro o čtyři roky později, než ministerstvo původně (v době vzniku nového zákona vedené Andrejem Babišem) slibovalo.

Dnes mohou hrát i vyloučení hráči. Každá legální herna nicméně musí hráče zaregistrovat a ověřit při vstupu jeho totožnost, než ho pustí hrát. Následně pak na svých počítačích sleduje, jaký hráč a kolik peněz v herně nechal a záznamy o tom musí ze zákona uchovávat. Kontrola z finančního úřadu či celní správy pak tato data může zkontrolovat na místě.

S novým IT systémem by kontroloři a ministerstvo viděli tyto informace centrálně ve svém počítači. Stejně tak když by se chtěl k automatu v herně přihlásit vyloučený hráč, systém by ho podle občanky identifikoval a zamítl by mu přístup.

Nový zákon o hazardních hrách, platný od roku 2017, zavedl legální on-line hazard a v oblasti kamenných provozoven zavedl dvoustupňové povolovací řízení (obec, ministerstvo), zakázal hazard (především to byly automaty) v hospodách, barech a na benzínkách. Zákon také počítá s vytvořením dohledového informačního systému, včetně rejstříku vyloučených hráčů, jejichž správcem bude Ministerstvo financí. (jaz)