Pražský novoroční ohňostroj bude stát 1,7 milionu korun. Bude tak vůbec nejdražší v historii...

Novoroční ohňostroj v Praze bude nejdražší v historii. Město za světelnou show zaplatí 1,7 milionu korun. Hlavním tématem bude sametová revoluce, od které příští rok uplyne 30 let. Během ohňostroje nad kyvadlem na Letné bude odpáleno 4033 střel.

Ohňostroj s názvem „Praha svobodná“ začne 1. ledna v 18 hodin v a potrvá téměř 11 minut. Světelná show vyjeví 5 obrazů, každý znázorní jednu etapu cesty ke svobodě v roce 1989. Příběh je pojat jako vyprávění otce, který popisuje osobní zážitky z roku 1989 své dceři.

„V roce 2020 bude Praha reflektovat trend velkých evropských metropolí a popřípadě zvolí úspornější a zároveň efektivní variantu. Uvažujeme i o variantě tichého ohňostroje, pokud tomu vyhoví lokální terénní podmínky a možnosti realizátorů,“ uvedl primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Tichý ohňostroj s ohledem na domácí mazlíčky a volně žijící zvířata zvažovalo už minulé vedení města. Hlasité rány je totiž každoročně stresují.

Magistrát ale v roce 2017 oslovil odborníky, podle kterých to s ohledem na rozsah show není reálné řešení.

Kvůli ohňostroji budou uzavřeny od 16:00 do 18:30 některé ulice, Dvořákovo nábřeží mezi Štefánikovým mostem a náměstím Jana Palacha, nábřeží Edvarda Beneše v úseku Klárov – Štefánikův most.

Dále ulice 17. listopadu mezi náměstím Jana Palacha a náměstím Curieových, pak Čechův, Mánesův, Štefánikův most a most Legií. Omezení se dotknou i tramvají, magistrát proto doporučuje cestování metrem.

(pel)