Evropská komise měří různým zemím jiným metrem: Itálii chce trestat za 2% rozpočtový deficit, Francii snadno projde deficit vyšší než 3 %.

Itálie sníží rozpočtový schodek pro příští rok na 2,04 procenta hrubého domácího produktu (HDP) z dříve plánovaných 2,4 procenta. Stalo se tak na nátlak Evropské komise, která snížení požadovala. Francie ve stejnou dobu oznámila, že její rozpočtový schodek se bude držet kolem 3 procent HDP, podle médií ale zcela jistě tříprocentní hranici přesáhne.

Evropská komise rozpočtové plány italské vlády odmítala, protože byly v závažném nesouladu s jejími doporučeními. Římu proto hrozilo disciplinární řízení, na jehož konci by mohly přijít i finanční sankce v miliardové výši.

Italský premiér Giuseppe Conte zdůraznil, že se Římu podařilo ušetřit a přitom nerezignovat na klíčové volební sliby, jako je snížení věku odchodu do důchodu a zavedení nepodmíněného základního příjmu. Je si jistý, že se Itálie placení finančních sankcí vyhne.

Itálie původně námitkám Bruselu vzdorovala a rozpočet přepracovat odmítala. Na zprávu již zareagovala evropská měna, která se po jejím zveřejnění vyšplhala na své denní maximum.

Zadlužení Itálie v současnosti dosahuje zhruba 2,3 bilionu eur (60 bilionů Kč), tedy 131 procent HDP. Podle pravidel eurozóny nesmí celkové zadlužení země přesáhnout 60 procent HDP. Pokud stát pravidlo nesplňuje, musí zadlužení začít postupně snižovat.

To Francie oznámila, že se rozpočtový schodek v příštím roce bude snažit držet „co nejblíže“ třem procentům hrubého domácího produktu (HDP), jak vyžadují pravidla Evropské unie (EU).

Francouzský ministr pro rozpočet Gérald Darmanin nicméně uvedl, že rozpočtový schodek pro rok 2019 odhaduje na 3,4 procenta HDP. Opatření oznámená prezidentem Macronem v reakci na protesty takzvaných žlutých vest přijdou stát na zhruba deset miliard eur (asi 260 miliard korun). Rozpočtový deficit tak v příštím roce jistě přesáhne dosud plánovanou hodnotu 2,8 procenta HDP, a nesplní tedy tříprocentní limit vyžadovaný Evropskou unií, napsala již dříve agentura Reuters. (jaz)