Vláda zruší 860 míst ve státní správě, nabírat ale bude jinde...

Stát zruší od ledna 2019 zhruba 860 úřednických míst. Obsazena je z nich ale v současné době pouze třetina. Oznámil to ministr vnitra pro státní službu Josef Postránecký. Bude se ale také nově přijímat, například na Českém statistickém úřadu.

Většina rušených míst je řadových, změny se ale dotknou i některých vedoucích či náměstků. Největší změny čekají podle Postráneckého ministerstvo spravedlnosti, náměstků se dotknou i na zemědělství či obraně. Naopak kvůli blížícímu se sčítání lidu posílí Český statistický úřad.

Na ministerstvu obrany se kvůli systematizaci změní struktura služebních míst. Zanikne zejména právní sekce, čímž by měl ubýt i post náměstka, v jehož působnosti je. O náměstka přijde i resort zemědělství. Celkově zbude na státních úřadech 77 812 míst.

Podle služebního zákona smí kabinet tak rozsáhlé změny provádět jen k 1. lednu. Od roku 2015 počet míst ve státní správě každoročně stoupal. Za čtyři roky vzrostl podle zprávy ministerstva vnitra zhruba o 3200. Letos v lednu tak bylo na ministerstvech a v ústředních správních úřadech přes 78 500 systemizovaných míst. Snížení počtu míst neznamená, že stejný počet lidí službu opustí, dvě třetiny z postů jsou neobsazené. (jaz)