Švedský řetězec IKEA oznámil propad v zisku. V loňském finančním roce se provozní zisk nábytkářské společnosti snížil o 26 procent na 2,25 miliardy eur (58,3 miliardy korun). Za propadem stojí podle firmy vyšší investice.

Světová nábytkářská jednička, jejíž jméno je spjaté se samoobslužnými obchody na okraji měst, se nyní nachází uprostřed transformace svého obchodního modelu. Investuje do elektronického obchodu, služeb a dostupnějších obchodů v městských centrech. Jeden z nich otevřela v září i na pražském Václavském náměstí, další ve Stockholmu, Londýně a Madridu. V příštím roce přijde na řadu Paříž a v roce 2020 Tokio.

IKEA oznámila, že během roku investovala celkem 2,8 miliardy eur do obchodů, distribučních a zákaznických sítí, nákupních center, jakož i do obnovitelné energie a lesnictví.

Velkou část investic pohltila výstavba 14 distribučních center pro online obchod, v nynějším finančním roce jich firma hodlá otevřít dalších 20. IKEA také rozvíjí dodávkové a montážní služby, protože zákazníci dnes už nejsou příliš nakloněni systému „udělej si sám“. (jaz)