Vozidla značky TATRA patří mezi české výrobky, které se proslavily po celém světě. Ve Švédsku se tatrovky nyní podílejí například na těžbě měděné rudy a propagují zde nejen kopřivnického výrobce a Česko, ale také známé české osobnosti, po kterých jsou pojmenované.

V severním Švédsku ve městě Galliväre se nachází jeden z největších evropských měděných dolů Aitik. Tento povrchový důl byl uveden do provozu v roce 1968 a dosahuje hloubky 490 metrů pod úroveň terénu. Na těžbě měděné rudy se zde velkou mírou podílejí vozidla značky TATRA.

Vytěženou měděnou rudu nejprve vyvážejí z dolu na povrch obrovské dumpery. Poté je v úpravně separována z horniny měď a další prvky. Tatry pak dopravují na skládku hlušinu, které uvezou až 32 tuny. Kolem dolu Aitik je velmi těžký terén, který kromě značných převýšení zahrnuje i hluboké bahno nebo naopak ostré kameny. Tatry si s danými extrémními podmínkami dokáží poradit a díky tatrováckému podvozku s centrální nosnou rourou a výkyvnými nezávisle zavěšenými polonápravami mohou zdolávat nástrahy těžkého terénu rychle a bez otřesů, což konkurenční vozidla nemohou nabídnout. Tatrovky tak provozovatelům poskytují nejen lepší ekonomiku provozu a denní výkon, ale i komfort pro řidiče a bezpečnost jízdy.

Tatrovky do Gällivare dodala kopřivnická TATRA TRUCKS prostřednictvím švédského dealera Cordestam Maskin AB v počtu 18 kusů a jsou zde provozovány specializovanými dopravními firmami. Jedná se konkrétně o typ Tatra Phoenix Euro 6 v provedení 8×8 s motory PACCAR MX13 o výkonu 375 kW, s maximální výbavou a převodovkami Allison nebo ZF. Nástavby dodala společnost VS-mont.

Mimo těžební sezónu jsou vozy využívány i k dalším projektům, které vyžadují přesuny desítek tun materiálu v těžkém terénu, například stavby větrných elektráren. Tatry jsou zde velmi oblíbené i proto, že oproti dumperům nabízejí výrazně nižší náklady na převoz jedné tuny materiálu. „V jednání jsou další dodávky pro švédský trh, který má potenciál v řádu desítek vozidel za rok,“ uvádí obchodní ředitel TATRA TRUCKS Petr Hendrych.

Zajímavostí je, že v oblasti nasazení tatrovek působí velký počet řidiček – jedná se o zhruba polovinu z celkového počtu řidičů. Řidiči a řidičky si svá vozidla také pojmenovávají – kopřivnické automobily ve Švédsku tak nesou jména slavných českých osobností, například hokejistů Dominika Haška či Martina Straky.