Trisbee umožňuje platit v obchodě kartou, i když nemá obchodník platební terminál. Zákazník i prodejce potřebují jen mobilní telefon.

Trisbee umožňuje vyhnout se elektronické evidenci tržeb (EET). Prostřednictvím mobilní aplikace Trisbee mohou lidé platit velmi jednoduše v obchodech, které nepotřebují platební terminály. Uživatelé Trisbee si mezi sebou mohou velmi snadno posílat peníze z mobilu na mobil.

Aplikace primárně cílí na drobné obchodníky a koncové uživatele. Trisbee umožňuje platit v obchodě kartou, i když nemá obchodník platební terminál. Zákazník i prodejce potřebují jen mobilní telefon.

Trisbee však umožňuje nejširší veřejnosti si mezi sebou velmi jednoduše posílat peníze, ať už jde o rodinu, kamarády, či známé. V takovém případě stačí, aby uživatel s nainstalovanou aplikací Trisbee znal telefonní číslo příjemce nebo jej měl uloženo ve svém telefonu.

V praxi to probíhá tak, že si obchodník zřídí profil v Trisbee a připojí k němu bankovní účet. Zákazník, který chce u „Trisbee obchodníka“ nakupovat, potřebuje mít jen mobilní telefon a v něm nainstalovanou aplikaci Trisbee. V ní má totiž svou platební kartu nahranou.

Z nabídky pak jen vybere daný obchod a pošle peníze. Platba je okamžitě provedena.

Pro obchodníka vše funguje velmi podobně, jako kdyby měl klasický platební terminál. Trisbee však pro něho má výhodu v tom, že mu aplikace posílá peníze na účet každý den. Celá tato služba stojí jediný poplatek: 2 procenta z každé přijaté platby.

Výhodou pro obchodníky je vedle jednoduchosti této platební metody i to, že nemusí platit žádné měsíční ani zřizovací poplatky. Samotná aplikace je ke stažení zdarma. Z každé platby si firma strhává 1,9 procenta z posílané částky.

Aplikace Trisbee byla zprovozněna v červnu letošního roku. Představitelé firmy očekávají, že do konce roku získají více než 10 tisíc uživatelů a alespoň 1 tisíc obchodníků.

Trisbee chce cílit nejen na obchody jako takové, ale i na všechny menší živnostníky nebo freelancery, pro které je nepraktické používat velké či přenosné platební terminály.

Zajímavé jsou výhody pro běžné uživatele. Ti se pomocí Trisbee mohou velmi snadno vypořádat se společnými výdaji, jako například při společné návštěvě a platbě za oběd v restauraci apod. Náklady na provedení takové vzájemné platby jsou přitom spíše ryze kosmetické.

Při platbě kamarádovi za uhrazený oběd činí při platbě stokoruny poplatek pouhé 2 Kč. Výhodou je, že po takovéto platbě může příjemce s penězi v Trisbee ihned operovat.

Zajímavým aspektem aplikace Trisbee je to, že se na platby přijaté pomocí Trisbee nevztahuje elektronická evidence tržeb (EET).

Ústavní soud totiž loni rozhodl, že od letošního 1. března mají být z EET vyjmuty platby bezhotovostním převodem peněžních prostředků. Elektronická evidence tržeb se tak podle rozhodnutí Ústavního soudu už nevztahuje na platby uskutečněné bezhotovostním převodem, k němuž dává příkaz zákazník jednak prostřednictvím provozovatele systému platebních karet či své banky, a jednak prostřednictvím obchodníka, který je poplatníkem a který má tržbu v souladu s nyní posuzovaným zákonem zaevidovat.

Ministerstvo financí potvrdilo, že na základě rozhodnutí Ústavního soudu se od 1. března nevztahuje povinnost evidovat tržby na platby kartou, a to jak prostřednictvím platebních terminálů, tak online platby přes internet. (sfr)


Více o tématu EET čtěte ZDE:

Soud zrušil EET na platby kartou. Obchodníci však v kontrole pokračují, finance to schvalují