Microsoft předehnal Apple na žebříčku nejhodnotnějších světových firem. Informoval o tom server The Verge. Zatímco hodnota Applu dosáhla 812,60 miliardy dolarů, Microsoft se s 812,93 miliardami dostal těsně před něj. V nadcházejích dnech a týdnech se dá očekávat, že se firmy budou na první pozici střídat. Apple se stal před 4 měsíci první americkou veřejně obchodovanou firmou, jejíž tržní kapitalizace překonala 1 bilion dolarů (22,9 bilionu korun).

V pondělí akcie Applu posílily o 1,35 procenta a tržní kapitalizace firmy činila nejprve 814 miliard USD. Po oficiálním ukončení obchodování však akcie klesly až o 1,77 procenta, protože americký prezident Donald Trump řekl listu The Wall Street Journal, že by mohl uvalit cla na dovoz notebooků a mobilních telefonů z Číny, včetně iPhonů.

Akcie technologických firem v posledních měsících poškodily obavy investorů z růstu úrokových sazeb a dopadů obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou. Apple však ztrácí mnohem víc než jiné firmy ze Silicon Valley. Od 1. ledna, kdy varoval, že jeho tržby v hlavním předvánočním nákupním období zřejmě budou nižší, než čekají analytici, akcie oslabily o 23 procent. Celosvětová poptávka po chytrých telefonech v posledních letech zeslábla a pro Apple je tak obtížné zvýšit příjmy.

Apple překonal v tržní kapitalizaci Microsoft v roce 2010. Výrobce softwaru Windows v té době bojoval s nízkou poptávkou po osobních počítačích, částečně kvůli prudkému růstu chytrých telefonů taženému právě iPhony.

Od roku 2014, kdy se generálním ředitele Microsoftu stal Satya Nadella, firma snížila svoji závislost na softwaru Windows pro osobní počítače a stala se velkým hráčem v oblasti služby cloud computing, tedy poskytování služeb či programů vzdálenými servery dostupnými z internetu. Nyní je Microsoft na tomto trhu dvojkou za firmou Amazon.com. (jaz)