Facebook daruje 4,5 mil. liber na financování redaktorských míst v lokálních britských novinách.

Facebook daruje 4,5 milionu liber (131,2 mil. Kč) na financování redaktorských míst v lokálních britských novinách. Zuckerbergova sociální síť se tím snaží reagovat na kritiku, že její působení má negativní dopady na fungování klasických médií.

Sociální síť uvolní peníze pro dotování nových adeptů novinářského řemesla po celé Británii. Hlavním cílem projektu je zachovat zpravodajství z měst, která už ztratila své lokální noviny.

Jedná se o první pokus Facebooku financovat přímo novináře na světě. Peníze budou předány Národnímu výboru pro vzdělávání novinářů.

Výbor následně, po konzultacích s lokálními vydavatelstvími, rozdělí peníze pro výuku nových novinářů a dotování jejich pracovních míst po dobu dvou let.

Rozhodnutí Facebooku je mezi novináři v Británii hodnoceno pozitivně. Zároveň ale vzniká obava, aby se lokální noviny nestaly závislé na příspěvcích sociální sítě trvale.

Ředitelka výboru pro vzdělávání novinářů Joanne Butcherová přiznala, že má obavy z dopadu spolupráce s Facebookem na celé klasické zpravodajství.

Avšak domnívá se, že Facebook je odhodlaný podporovat lokální novináře v upřímné snaze zajistit pokračováních lokálního zpravodajství.

Zatím nebyly zveřejněny další detaily, a tak není jasné, ve kterých městech přesně budou nová pracovní místa pro novináře vytvořena, i když celý projekt má začít už v lednu.

Očekává se, že typický roční plat nového žurnalisty bude 17,5 tisíce liber ročně, tj. asi 42,5 tis. Kč měsíčně. Částka tak odpovídá nástupním platu začínajících novinářů ve Velké Británii.

Vydavatelství lokálního tisku však nebudou spoléhat pouze na pomoc Facebooku. Jsou nadále odhodlána pokračovat ve svých vlastních programech náboru nových novinářů a zajišťování lokálního zpravodajství.

Otázkou zůstává, jak dlouho jim odhodlání vydrží – vydavatelství Johnston Press, které vydávalo i známý deník The Scotsman, vyhlásilo 16. listopadu bankrot.

Celé odvětví klasických tištěných novin zůstává pod silným tlakem a pomoc Facebooku je zřejmě malá a přichází příliš pozdě. (mar)