ČSOB se za letošní tři čtvrtletí snížil čistý zisk o 15 procent. Celkově tak dosáhl 11,5 miliardy korun. Za meziročním poklesem zisku podle firmy stojí mimořádné výnosy v loňském roce a navyšování investic či provozních nákladů.

U příjmů loni šlo konkrétně například o výnosy z vypořádání dřívějšího soudního sporu nebo z prodeje dluhopisů.

Objem vkladů se zvýšil na 973 miliard korun, oproti loňsku to je nárůst o desetinu. ČSOB poskytla úvěry za 689 miliard, meziročně o tři procenta více.

Banka při zveřejnění výsledků uvedla, že zvýšila o 9 procent výdaje na odměny zaměstnanců. Letos na jaře vyhlásila jedna z odborových organizací stávkovou pohotovost.

Matce ČSOB, belgické finanční skupině KBC, vzrostl ve třetím čtvrtletí v meziročním srovnání čistý zisk o 1,4 procenta na 701 milionů eur (18,2 miliardy Kč).

Výsledky za tři čtvrtletí již zveřejnily všechny konkurenční velké banky. České spořitelně stoupl čistý zisk meziročně o 140 milionů na 11,8 miliardy korun. Komerční bance zisk klesl o 2,4 procenta na 11 miliard korun. Monetě se zvýšil o 7,8 procenta na 3,4 miliardy, UniCredit Bank v ČR a na Slovensku o 23 procent na 6,9 miliardy a Raiffeisen o osm procent na 2,7 miliardy Kč. (jaz)