Ve čtvrtek 18. října v 18 hodin proběhlo slavnostní zahájení výstavy „Made in Czechoslovakia aneb průmysl, který dobyl svět“, kterou pořádá Národní technické muzeum (NTM) v Praze u příležitosti oslav 100. výročí vzniku Československé republiky. Společnost ELTON hodinářská, která patří do skupiny CZECHOSLOVAK GROUP (CSG), vyrobila speciálně pro Národní technické muzeum jeden model hodinek PRIM Republika, které nesou označení 1918-2018.

„Společnost ELTON hodinářská, která je výhradním výrobcem českých hodinek PRIM, vytvořila limitovanou edici hodinek PRIM Republika ve spolupráci s renomovanými designérskými studii Olgoj Chorchoj a Marvil k letošnímu 100. výročí vzniku Československé republiky. Zajímavostí je jistě to, že tato limitovaná edice je již vyprodaná, což zvyšuje nejen sběratelskou hodnotu hodinek, ale také jejich exkluzivitu a výjimečnost,“ uvedla Adéla Dittmannová, tisková mluvčí společnosti ELTON hodinářská.

Jedinečné hodinky budou součástí výstavy „Made in Czechoslovakia aneb průmysl, který dobyl svět“, která se koná v období od 19. října 2018 do 30. června 2019 a představí se na ní příběhy významných československých firem. Na výstavě nebude chybět ani expozice průmyslového holdingu CSG, který dnes ztělesňuje tradice československého průmyslu.

Po skončení výstavy se hodinky stanou součástí muzejní sbírky hodin, která čítá přes tisíc položek a výroba hodinek PRIM je v ní dlouhodobě sledována. Darované hodinky PRIM Republika tak rozšíří stávající řadu v dokumentaci české výroby a zaručí, že práci výrobce ELTON hodinářská budou moci lidé v NTM obdivovat například v rámci dvousetletého výročí naší republiky.

Jako většina limitovaných edic hodinek PRIM, i PRIM Republika se vyznačuje několika výjimečnými prvky. V tomto případě je úplnou novinkou použitý materiál pouzdra, které je vyrobeno ze stříbra. Design pouzdra primárně společenských hodinek spojuje klasické tvarosloví a jednoduchý design, avšak zaujme propracovanými detaily. Nese tedy v sobě jak prvky charakteristické pro tvorbu Studia Olgoj Chorchoj, tak DNA značky PRIM, tedy určitou nadčasovost a univerzálnost.

„Vypustili jsme číslice a ponechali jen označení REPUBLIKA, abychom akcentovali jedinečnost této edice. Jednotlivé prvky číselníku jsme jejich ztenčením dovedli až na samotnou technologickou hranici realizovatelnosti, přičemž jsme zachovali číselník čitelný a tvarově dokonalý. Typografické tvarosloví názvu REPUBLIKA odkazuje na písmovou tvorbu z doby vzniku české státnosti,“ řekl designér Jiří Karásek.

Hodinky jsou osazeny in–house mechanickým strojkem PRIM cal. 103 s ručním nátahem a mimostřednou vteřinovou ručkou. Limitovaná edice má 100 kusů ve stříbrné verzi a pouhých 18 ks ve variantě ze zlata.