Změny klimatu vyženou ceny piva na dvojnásobek, tvrdí nejnovější analýza mezinárodní skupiny vědců...

Globálnímu oteplování neunikne ani pivo. Klimatické změny vyženou v budoucnu ceny piva na dvojnásobek. Naznačila to studie mezinárodní skupiny vědců, kteří výsledky publikovali v časopisu Nature Plants.

Při výrobě piva se totiž kromě chmele užívá i ječmen, který vlivem vysokých teplot a sucha strádá. Produkce této obilniny se v budoucnu v důsledku klimatických změn sníží, uvádí zpráva.

Vlny dlouhotrvajícího sucha a horka pak podle analýzy způsobí až 17% pokles produkce ječmene ve srovnání s nynější úrovní.

Cena piva se v důsledku tohoto trendu v průměru zdvojnásobí, a to po odečtení inflace. V některých zemích, například v Irsku, vzroste až trojnásobně.

Vědci podle agentury AP dávno vědí, že ječmen je jednou z nejzranitelnějších plodin. Zveřejněná studie ale tento fakt ukazuje v dramatických souvislostech, shodli se experti.

Právě popis důsledků globálního oteplování na příkladu piva je podle nich cesta, jak co nejvíce rozšířit povědomí o změnách klimatu.

K výrobě piva se používá necelá pětina celkové světové úrody ječmene. V takových zemích, jako jsou Spojené státy, Brazílie nebo Čína, jsou to až dvě třetiny.

Pokud podle vědců budou emise skleníkových plynů vypouštěny do ovzduší v dosavadních objemech, vliv klimatu na pěstování ječmene poškodí jeho sklizeň do konce století nikoli jednou za deset let, ale jednou za dva roky.

Dále čtěte:

Skleníkové plyny neovlivňují klima na Zemi, dokázali američtí vědci v průlomové studii   

(pel)