Škodě Auto hrozí prudký propad provozního zisku. Největší česká automobilka by mohla během nadcházejících dvou let snížit svůj zisk z 1,6 miliardy eur (41,1 miliardy korun) až na polovinu. Ukázal to graf, který byl zachycen na neveřejném jednání firmy.

Jak informovaly Hospodářské noviny, do dvou let může provozní zisk firmy klesnout z loňských rekordních 1,6 miliardy eur (41,1 miliard korun) až na polovinu. Ukázal to graf, který se neměl dostat na veřejnost. Na neveřejném jednání firmy ho zachytil automobilový závodník a člen týmu Škoda Motorsport Ole Christian Veiby a snímek zveřejnil na Instagramu. Automobilka s ním tentýž den rozvázala spolupráci.

Škoda Auto na informace reagovala slovy, že jde o rizikovou variantu, s níž firma musí pracovat v rámci plánování své strategie.

Letošní rok by měl být podle uniklého grafu ještě nadstandardní, propad hrozí od příštího roku, kritický by mohl být až rok 2020.

Hospodářské noviny spekulují o důvodech možného negativního vývoje. Těch se nabízí hned několik. Navzdory enormní poptávce v době konjunktury naráží automobilka na kapacity svých továren. Během podzimu nebude firma schopna dodat desítky tisíc vozů kvůli průtahům při získávání osvědčení z přísnějšího měření emisí. Škoda nechává stát vozy na odstavných parkovištích.

Obrovské peníze spolknou investice do elektromobility, způsobené přechodem k úspornější dopravě po kauze Dieselgate. Během pěti let Škoda vydá až 50 miliard korun na elektromobilitu. Situaci ve firmě neulehčily ani odbory, které si prosadily zvýšení mezd o 12 procent. (jaz)