Elon Musk musí skončit jako předseda správní rady Tesly kvůli jeho tweetu z počátku srpna. Navíc zaplatí pokutu 440 milionů korun.

Americký miliardář a dosavadní šéf automobilky Tesly Elon Musk skončí ve správní radě firmy. Navíc zaplatí vysokou pokutu ve výši 20 milionů dolarů (asi 440 milionů korun). Podle americké Komise pro kontrolu cenných papírů (SEC) totiž věděl, že jeho komentáře na Twitteru o převodu Tesly do osobního vlastnictví ovlivní hodnotu akcií společnosti.

„Americký výrobce automobilů Tesla a její ředitel Elon Musk se domluvili, že uhradí pokutu ve výši 20 milionů dolarů a pan Musk odstoupí z pozice člena správní rady společnosti na dobu nejméně tři let. Jedná se o součást dohody ve věci Muskových zavádějících twitterových komentářích na téma budoucnosti firmy,“ uvedla SEC.

Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) podala na Muska žalobu kvůli jeho prohlášením ohledně možného stažení akcií podniku z burzy. SEC obvinila Muska z podvodu a požadovala, aby nemohl zastávat vysokou funkci v čele Tesly, ale ani v čele žádné jiné veřejně obchodované firmy.

Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) ho teď potrestala. Podle urovnání Tesla i Musk zaplatí po 20 milionech dolarů (asi 440 milionu Kč) a Musk musí odstoupit z funkce předsedy správní rady.

Miliardář však zůstává generálním ředitelem výrobce elektromobilů Tesla. Komise původně naznačovala, že bude chtít jeho úplný konec v podniku.

Musk ani Tesla v rámci urovnání nepřiznali ani nepopřeli zjištění SEC.

Akcie podniku se po obvinění propadly

Musk na svém twitterovém účtu v srpnu napsal, že uvažuje o převzetí Tesly a stažení jejích akcií z veřejného obchodování. Dodal, že má pro svůj záměr zajištěno financování.

Později však uvedl, že s potenciálními investory stále jedná a že žádná dohoda zatím uzavřena nebyla. SEC Muskův výrok o převzetí Tesly a stažení akcií označila za „nepravdivý a zavádějící“, podle komise vedl k chaosu na burze a poškodil investory.

Cena akcií Tesly se v pátek v reakci na žalobu propadla o téměř 14 procent. Zaznamenala tak nejprudší jednodenní pokles za téměř pět let. Tržní hodnota Tesly se v důsledku tohoto poklesu snížila o zhruba sedm miliard dolarů.

Elektrického Muska chtějí v USA dostat do tepláků. Úřad ho obvinil z akciového podvodu

(pel)