Elon Musk by mohl skončit ve vedení elektromobilky Tesla...

Tesla zažívá nejhorší časy za poslední roky. Tržní hodnota americké elektromobilky se snížila o 7,3 miliardy dolarů (161 miliard korun). Stalo se tak v návaznosti na obvinění generálního ředitele společnosti Elona Muska z podvodu. Investoři se obávají, že bude muset Musk v čele firmy skončit. Podle analytiků by to mohlo znamenat zánik firmy.

Tesla zaznamenala v pátek největší propad hodnoty za téměř pět let.

Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) ve čtvrtek podala žalobu na šéfa výrobce elektromobilů Tesla Elona Muska kvůli jeho prohlášením ohledně možného stažení akcií podniku z burzy. SEC obvinila Muska z podvodu a chce, aby nemohl zastávat vysokou funkci v čele Tesly, ale ani v čele žádné jiné veřejně obchodované firmy.


Přečtěte si: Elektrického Muska chtějí v USA dostat do tepláků. Úřad ho obvinil z akciového podvodu


Pokud by Musk v čele Tesly opravdu skončil, podle některých analytiků by to firma nemusela přežít. Některé zdroje agentury Bloomberg ale uvádějí, že by Musk mohl z celé kauzy vyváznout jen s pokutou, nebo ve firmě zůstane jako vizionář na jiné pozici.

Musk minulý měsíc na svém twitterovém účtu napsal, že uvažuje o převzetí Tesly a stažení jejích akcií z veřejného obchodování. Dodal, že má pro svůj záměr zajištěno financování. Později však uvedl, že s potenciálními investory stále jedná a že žádná dohoda zatím uzavřena nebyla. SEC Muskův výrok o převzetí Tesly a stažení akcií označila za „nepravdivý a zavádějící“, podle komise vedl k chaosu na burze a poškodil investory. (jaz)