Muskovi hrozí soud za jeho snahu převzít automobilku Tesla za cenu, která slangově odkazuje na marihuanu.

Musk byl v USA obviněn z akciového podvodu. Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) podala žalobu na šéfa automobilky Tesla, Elona Muska, kvůli jeho prohlášením ohledně možného stažení akcií podniku z burzy. Komise obvinila Muska z podvodu a chce, aby nemohl zastávat vysokou funkci v čele Tesly, ani v čele žádné jiné veřejně obchodované firmy.

Žaloba na Muska byla podána u federálního soudu na Manhattanu.

Musk v srpnu na svém twitterovém účtu napsal, že uvažuje o převzetí Tesly a stažení jejích akcií z veřejného obchodování. Dodal, že má pro svůj záměr zajištěno financování a za každou akcii podniku by nabídl 420 dolarů (9300 Kč).

Později však upřesnil, že s potenciálními investory stále jedná a že žádná dohoda zatím uzavřena nebyla.

Burzovní regulátoři označili Muskův výrok o převzetí Tesly a o stažení akcií za „nepravdivý a zavádějící“.

Zdůraznili přitom, že vedl k chaosu na burze a poškodil investory. Žádají, aby Musk dostal pokutu a zároveň aby nemohl stát v čele veřejně obchodovatelné společnosti, včetně Tesly.

Experti už v následujících dnech po zveřejnění tweetu upozorňovali, že Muskovi může za jeho vyjádření hrozit  soud. SEC si již v srpnu předvolala vedení Tesly, aby k celé věci podalo vysvětlení.

Komise v žalobě upozornila, že Musk stanovil 420 dolarů jako cenu, která znamenala 20procentní zisk ze závěrečné ceny akcií ten den a také proto, že toto číslo slangově odkazuje na marihuanu.

Žaloba cituje e-maily a textové zprávy mezi Muskem a výkonnými představiteli Tesly a cituje Muska, který řekl, že jeho přítelkyně to bude považovat za zábavné.

Musk: Nic jsem neprovedl

Musk se brání, že nic špatného neprovedl.

„Tato neoprávněná akce ze strany SEC ve mě zanechává hluboký zármutek a zklamání,“ uvedl v prohlášení.

„Poctivost je nejdůležitější hodnotou v mém životě a skutečnosti dokážou, že jsem se jí nikdy žádným způsobem nezpronevěřil.“

Správní rada automobilky Tesla zdůraznila, že Muskovi plně důvěřuje.

Tesla je silně ztrátová. Její tržní hodnota však přesahuje 50 miliard USD a to především proto, že investoři mají důvěru v Muskovo vedení.

Tesla v září uvedla, že o Muskovy tweety se zajímá také ministerstvo spravedlnosti. To má pravomoc k obvinění z trestného činu.

Musk je spoluzakladatelem Tesly a od roku 2008 je jejím generálním ředitelem. (sfr)