Podniky v centru Prahy budou asi muset v noci zavírat dřív, Pražští radní schválili návrh na omezení provozní doby...

Některé bary a restaurace v centru Prahy by v budoucnu mohly mít omezenou otevírací dobu. Pražští radní schválili návrh vyhlášky, kterou nyní posoudí městské části. Vyhláška se má týkat vybraných ulic s nejživějším nočním životem, kde by měly hospody, bary a kluby mít jednotnou maximální otevírací dobu.

„Některé ulice Prahy 1 se bohužel v noci proměnily v jeden velký klub, ve kterém je větší hluk než ve dne. Občané nám píší petice, stížnosti na noční stav ulic jsou každodenní rutinou. Vyhláška o omezené provozní době v těch nejexponovanějších lokalitách by mohla situaci alespoň částečně zklidnit,” uvedl radní Daniel Hodek (ČSSD).

Konečná podoba vyhlášky vzejde z diskuse s městskými částmi. Do jejího znění přidají lokality, které považují za problematické. V minulosti o tom hovořila například radnice Prahy 3.

Pevná zavírací doba by se podle návrhu obvodní radnice Prahy 1 vztahovala na podniky v Dlouhé ulici, Dušní, Jakubské, Kozí, Malé Štupartské, Masné, Michalské, Rybné a V Kolkovně. Vyhláška by se dotkla více než stovky podniků.

Návrh vyhlášky je nyní v připomínkovém řízení, aby se k němu mohli vyjádřit zástupci všech městských částí. Poté, co ho i s potenciálními připomínkami a navrženými ulicemi vrátí, musí jeho finální verzi schválit zastupitelstvo.

Omezení provozní doby nočních podniků platí v současnosti například v Irsku, v australském Sydney, v britském Manchesteru a Glasgow, v řadě amerických měst nebo ve většině norských měst.

(pel)