Maďarský premiér Viktor Orbán společně s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem...

Maďarsko odmítlo zrušit soubor protiimigračních zákonů přezdívaný Stop Soros. Evropská komise (EK) v červenci předvolala Maďarsko kvůli zmíněným zákonům před Evropský soud, podle EK totiž země porušuje unijní právní předpisy.

Evropská komise kvůli uvedeným normativním aktům poslala Maďarsko 19. července před Evropský soud a v celém sporu tak postoupila do další fáze. Budapešť ale také dostala dva měsíce na vysvětlení pravidel, která mimo jiné zakazují jakoukoli pomoc ze strany vnitrostátních, mezinárodních i nevládních organizací lidem, kteří žádají v zemi o azyl nebo o povolení k pobytu.

Evropská komise se začala podobou maďarských azylových zákonů zabývat už v roce 2015. Maďarský premiér Viktor Orbán se v migrační krizi po roce 2014 zasazoval o co nejtvrdší řešení, za která si vysloužil opakovanou kritiku. Země se například podobně jako Česká republika či Polsko odmítla podílet na programu přerozdělování žadatelů o azyl mezi unijními zeměmi podle stanovených kvót.

Soubor kontroverzních zákonů maďarské orgány nazývají „Stop Soros“ s odkazem na amerického finančníka podporujícího občanskou společnost George Sorose. Toho premiér Orbán označuje za veřejného nepřítele Maďarska číslo jedna.

Völner na dnešní tiskové konferenci k odpovědi maďarské vlády zaslané Evropské komisi řekl, že Maďarsko považuje za nepřijatelné, že EK nadále otevřeně podporuje migraci, místo aby byla obráncem unijních smluv. V této souvislosti uvedl, že maďarská vláda nestáhne zákony chránící zemi (Maďarsko) a Evropu. (jaz)