V Chemnitzu vypukly po vraždě 35letého Němce demonstrace...

Podezřelý Iráčan Júsif A. byl tři týdny po vraždě 35letého Daniela Hilliga v Chemnitzu propuštěn z vazby. Iráčán byl v minulosti obviněn z vážného ublížení na zdraví. Druhý zatčený, třiadvacetiletý Syřan Alaa S. zůstává ve vazbě. Informoval o tom týdeník Focus.

Júsif A. svůj podíl na vraždě od počátku popírá. Tvrdí, že se sporu, který vygradoval ubodáním Daniela Hilliga neúčastnil. Podle svých slov stál několik metrů od skupinky. Jeho slova později potvrdil svědek. Právě to přispělo podle Focusu k propuštění Iráčana z vazby. Server připomíná, že propuštění z vazby neznamená, že by Iráčan nebyl podezřelý či proti němu bylo zastaveno trestní stíhání.

Dvaadvacetiletý Iráčan není rozhodně žádné neviňátko, připomněla agentura DPA. V uplynulých dvou letech byl opakovaně trestán. Byl odsouzen k pokutě za držení drog, dopravní přestupky, opilost, podvod, poškození věci.

Naposledy se soudu zodpovídal před rokem, tehdy byl obviněn z vážného ublížení na zdraví. Nakonec vyvázl s trestem v délce osmi měsíců, ale s dvouletým podmíněným odkladem.

Júsif přišel do Německa v roce 2015. Jeho žádost o azyl byla zamítnuta a měl být deportován. Proti vyhoštění ale podal námitku a od té doby se jeho status řeší.

Po smrti Daniela Hilliga vypukly ve městě nepokoje. Do ulic vyšly tisíce lidí vedených krajní pravicí i jejích oponentů. Protesty si vyžádaly několik zraněných. (jaz)