Do ciziny odtékají z ČR miliardy korun. Premiér Andrej Babiš proto tlačí na zahraniční korporace, aby neodváděly zisky z Česka

Premiér Andrej Babiš (ANO) se snažil přemluvit šéfy nejvýznamnějších zahraničních firem, aby neodváděly zisky z Česka. Lídr ANO chce udržet peníze nadnárodních firem v ČR, nehodlá ale více danit, s firmami se chce domluvit, aby peníze v tuzemsku investovaly. Podle údajů ČNB v roce 2017 odteklo zahraničním matkám českých firem 280 miliard korun.  

Zprávu uveřejnily Lidové noviny.

„Vysvětlil jsem jim, že veřejnost vnímá odchod zisků negativně. Chci, aby ukázali, že už tady peníze investují, a aby investovali ještě více. A tím pádem se zbaví nálepky, že berou tolik peněz pryč,“ uvedl Babiš pro LN.

Podle premiéra by mohl vzniknout veřejný žebříček firem, kde by bylo jasné, které firmy do Česka vkládají nejvíce financí v rámci zodpovědného chování. Například příspěvkem na důchodové spoření, do stavby školek ve městě či podporou kultury.

Večeře se zúčastnilo 26 vrcholových manažerů z nejvýznamnějších zahraničních firem v Česku. Mezi pozvanými byli například zástupce operátorů Vodafone, T-Mobile, České spořitelny, automobilky Škoda Auto nebo Googlu.

Všechny oslovené společnosti, které měly v Lichtenštejnském paláci vyslance, podle LN kvitují s povděkem, že se s nimi chce vláda bavit, slyšet jejich pohled na věc, spolupracovat na řešeních a připustit, že mnohé z nich tady peníze už reinvestují.

Podle údajů České národní banky loni odteklo zahraničním matkám českých firem 280 miliard korun, o rok dříve číslo dosáhlo desetiletého maxima – 288 miliard korun.

V porovnání s jinými státy a při zohlednění makroekonomických předpovědí se ukazuje, že z Česka mizí peníze minimálně dvakrát víc, než by tomu mělo podle všeho být.

Čtěte také:

Masivní státní dotaci na DVB-T2 má dostat firma ČRa, která své zisky odvádí do zahraničí

(pel)