Česká asociace satelitních operátorů podala stížnost na Českou republiku k Evropské komisi ve věci autorského zákona.

Česká asociace satelitních operátorů podala stížnost na Českou republiku k Evropské komisi ve věci autorského zákona a rozhodování soudů v této věci. Po stížnosti k Evropské komisi týkající se možné nedovolené veřejné podpory v procesu přechodu na DVB-T2 je to již druhá stížnost na český stát k Evropské komisi. 

Konkrétně jde o stížnost na rozhodování českých soudů ve sporech satelitních operátorů s kolektivními správci a ve věci neúplné implementace evropské směrnice o satelitním vysílání a kabelovém přenosu (běžně přezdívané SatCab Directive) do českého autorského zákona.

Stížnost České asociace satelitních operátorů (ČASO) reaguje po nedávné stanovisko Ministerstva kultury ohledně režimu kolektivní správy práv pro satelitní a IPTV operátory, která byla v posledních letech odlišná od „tradičních“ kabelových operátorů.

Autorské svazy ale odmítaly tuto odlišnost uznat a vybíraly od některých operátorů poplatky, na které neměly právní nárok.

Tuto skutečnost ve svém nedávném stanovisku potvrdilo i Ministerstvo kultury, které dalo zapravdu ČASO ohledně režimu kolektivní správy pro jiné technologie, než je kabelový přenos.

Nejasnosti vyřešila až novela autorského zákona z dubna minulého roku. Spor o již zaplacené poplatky z předchozích let však stále trvá.

Pokud by Evropská komise uznala stížnost za oprávněnou, povede to k tzv. „infringment procedure“, tedy k procesu nápravy nesouladu národní legislativy s evropským právem. Tato procedura může pro ČR skončit pokutou.

S novou stížností ČASO k Evropské komisi se musí vypořádat právě Ministerstvo kultury, které je gestorem autorského zákona.

Vážnější dopad však může mít i snaha dotčených subjektů vypořádat své předchozí platby s autorskými organizacemi. Satelitní a IPTV operátoři mohou nyní žádat vrácení dosud zaplacených poplatků za období, kdy nespadali do režimu povinné kolektivní správy. V tomto případě by se mohlo jednat o desítky, možná až stovky milionů korun. (sfr)