Možný střet zájmů českého premiéra Andreje Babiše (ANO) bude řešit Evropská unie...

Evropská unie si posvítí na možný střet zájmů českého premiéra Andreje Babiše (ANO). Šéfové výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu se mají zabývat podklady, které do Bruselu poslala pobočka Transparency International. Bývalé firmy, které předseda vlády převedl do dvou svěřenských fondů, tak mohou přijít o peníze z EU.

Zprávu uveřejnil server Aktuálně.cz.

Od druhého srpna platí nové evropské nařízení, které přísněji posuzuje právě střety zájmů politiků a firem, které čerpají evropské peníze.

Kromě Transparency International na problém poukazuje také několik europoslanců, lidovci i piráti.

Skupina europoslanců chce na koordinační schůzce prosadit, aby se přímo Babišovým případem začaly evropské instituce více zabývat.

Diskusi o možném problému českého premiéra navrhl belgický europoslanec za zelené Bart Staes. Ten tvrdí, že pokud je to pravda, byl by to pro českého premiéra velký střet zájmů i podle finančního nařízení EU.

„Komise se tím bude muset zabývat, a v krajním případě může čerpání sporných dotací také preventivně pozastavit,“ řekl Aktuálně.cz Tomáš Zdechovský, český europoslanec za KDU-ČSL a jeden z koordinátorů výboru.

Babiš se prý skutečné kontroly nevzdal

Andrej Babiš opakovaně odmítá, že by se právě jeho měl střet zájmů týkat. Udělal prý dost, když převedl své bývalé firmy do dvou svěřenských fondů AB private trust I a AB private trust II.

Transparency International se v dopisu Unii odkazuje na výpis ze slovenského Registru partnerů veřejného sektoru. Slovenský registr totiž zveřejňuje seznam „konečných uživatelů výhod“.

V případě akciové společnosti Agrofert jich jmenuje pět, mezi nimi je i Andrej Babiš sám. Dalšími jsou jeho manželka a správci dvou svěřeneckých fondů. Právě tuhle pětici registr označuje za osoby, které firmu „ovládají nebo kontrolují“.

Pro bruselské pojetí střetu zájmů je klíčové to, kdo skutečně konkrétní firmu ovládá. Podle Transparency tedy existuje „důvodné podezření“, že právě Babiš se kontroly nad firmami ve skutečnosti nevzdal.

Ke stejnému názoru dospěla i analýza, kterou si nechali zpracovat piráti. Dotace podle nich dostávají společnosti z koncernu Agrofert neoprávněně.

Piráti se ve svých závěrech odkazují mimo jiné na zákon o mezinárodní spolupráci při správě daní, podle kterého se za ovládající osobu považuje zakladatel svěřenského fondu, ale i obmyšlený, tedy osoba, v jejíž prospěch má být ze strany fondu plněno.

Společnost Agrofert už podklady Transparency International zkoumala před časem a podle správců Babišových fondů premiér neporušuje zákon o střetu zájmů a Transparency chybně interpretuje informace uvedené ve slovenském registru.

Babiš stále ovládá Agrofert a média, tvrdí Transparency International. Vyšetří to úřady

Premiér Babiš v rozporu se zákonem nadále vlastní Agrofert a SynBiol, vypátrali Piráti

(pel)