Firma Nike natočila novou reklamu s hráčem amerického fotbalu Colinem Kaepernickem. Ten se v minulých letech proslavil kontroverzním gestem, když při utkáních klečel během americké hymny. Na Twitteru jej za to opakovaně tvrdě kritizoval americký prezident Donald Trump. Krátce po zveřejnění reklamy klesly akcie Nike o tři procenta, což je pro firmu největší propad v posledních měsících.

Třetinu pádu ale firma smazala hned během hodiny a podle analytiků celá kampaň firmě nakonec naopak pomůže.

„Vztek lidí a bojkoty Nike úplně zabíjí. Přemýšlím, jestli je vůbec napadlo, že to takhle bude,“ napsal na Twitter americký prezident Donald Trump, který hráče amerického fotbalu Colina Kaepernicka už dřív kritizoval za jeho protest proti údajnému rasismu a policejní brutalitě vůči lidem tmavé pleti.

Kaepernick seděl a následně klečel, zatímco hrála americká hymna.

Akcie společnosti Nike skutečně klesly, podle analytiků ale nebude mít propad dlouhého trvání.

Tříprocentní pokles je navíc poměrně malý ve srovnání se skoro třicetiprocentním růstem, jehož firma už letos dosáhla, upozornil server Bloomberg. Odborníci se navíc shodují, že Nike dobře ví, co dělá.

„Nike je společnost, která má jeden z nejlepších výrobků na světě a zároveň je skvělá v marketingu,“ řekl analytik prodeje Simeon Siegel pro Bloomberg.

„Kampaň Nike vyvolá jak pozornost, tak diskuzi, což je pravděpodobně taky její hlavní cíl,“ řekl generální ředitel analytické společnosti GlobalData Retail Neil Saunders pro CNN.

„Zároveň je tato strategie ale riskantní v tom, že si vybrala stranu ve vysoce politizované kauze,“ dodal Saunders.

Podle ředitele poradenské společnosti Toma Stringfellowa to je ale právě to, co Nike dělat musí.

„Nike je společnost, která se nebojí postavit za nějakou stranu. Součástí té značky je být kontroverzní,“ uvedl Stringfellow, který věří, že kontroverzní kampaň s Kaepernickem značce pomůže v dlouhodobém horizontu.

„To, co investory zajímá nejvíc, je, že Nike dál prodává hromady tenisek,“ napsal v komentáři server Quartz s tím, že vzhledem k letošnímu růstu Nike je současný propad jen nevýznamnou drobností. (jaz)