Na každoroční největší bezpečnostní akci ve střední Evropě známé jako Dny NATO a Vzdušných sil Armády České republiky ani letos nebudou chybět společnosti patřící do holdingu CZECHOSLOVAK GROUP a automobilky TATRA TRUCKS, které vystaví vojenská vozidla, automobily nebo například legendární vrtulník UH-60 Black Hawk.

Dny NATO a Vzdušných sil Armády České republiky je jednou z nejnavštěvovanějších bezpečnostních show v Evropě a vedle ozbrojených sil České republiky a partnerských zemí se zde veřejnosti prezentují i firmy českého a zahraničního obranného průmyslu. K největším vystavovatelům už tradičně patří firmy holdingu CZECHOSLOVAK GROUP (CSG) a automobilka TATRA TRUCKS, jež jsou zároveň i speciálními partnery Dnů NATO. Letos se akce uskuteční o víkendu 15. a 16. září, a to opět na Letišti Leoše Janáčka v Ostravě Mošnově.

Návštěvníkům Dnů NATO z řad odborníků i veřejnosti firma EXCALIBUR ARMY, specializující se v rámci holdingu CSG na pozemní bojovou techniku, představí nejnovější modernizovanou houfnici DANA M2 a také obrněné vozidlo Patriot 4×4 na podvozku od společnosti TATRA TRUCKS. Ta pak navíc vystaví několik vozidel ze své produkce, konkrétně to bude vozidlo Tatra Phoenix modelového roku 2018, dále pak vojenské provedení Tatra Force s pancéřovanou kabinou, a hasičské speciály.

Své současné výrobní portfolio předvede i automobilka AVIA Motors. Jelikož se na letošních Dnech NATO bude připomínat uplynutí sta let o vzniku Československa, obě automobilky ozdobí své expozice i historickými vozidly, která dříve vyráběly. Vidění budou například typy Tatra T 111, T 805 či T 813 i původní automobily Avia řady A.

Další společnost patřící do holdingu CSG – European Air Services – do výčtu vystavovaných exponátů přispěje legendárním americkým vrtulníkem UH-60 Black Hawk, k vidění budou ale i další vrtulníky, které společnost využívá k výcviku pilotů svých zákazníků. Návštěvníci budou mít možnost se na jejich palubě svézt v rámci vyhlídkových letů pro veřejnost. Na Dnech NATO se bude v rámci expozice firem holdingu CSG prezentovat i společnost ELDIS, která se zabývá vývojem a výrobou radarové techniky a systémů pro řízení letového provozu.

„Dnů NATO se firmy holdingu CSG a společnost TATRA TRUCK účastní už mnoho let a tuto akci vnímáme jako prestižní záležitost, o čemž mimo jiné svědčí i to, že jsme speciálními partnery. Dny NATO nám totiž dávají možnost seznámit odborníky i širokou veřejnost s výsledky naší práce. Můžeme jim ukázat, že český obranný průmysl, jehož významnou část tvoříme, se může srovnávat se zahraničím a že naše obranné systémy i vozidla patří k technologické špičce,“ řekl Lukáš Novotný, vedoucí marketingu holdingu CSG.

Během hlavního programu dvoudenní akce se divákům představí těžká vojenská, policejní i záchranářská technika, budou moci vidět i dynamické ukázky výcviku speciálních jednotek, letecké techniky nebo demonstraci výzbroje, výstroje a vybavení útvarů. Jako součást akce v rámci doprovodného programu se konají také různé konference, besedy, filmové projekce a semináře. O velké oblibě Dnů NATO a Vzdušných sil Armády České republiky svědčí jak počty návštěvníků, tak i účastníků. Jen v roce 2016 návštěvnost činila 130 tisíc diváků a počet zúčastněných zemí překonal dvacítku, loni i přes nepříznivé počasí si našlo cestu na akci přes 90 tisíc diváků.