Zatímco sklizeň obilí bude letos nízká, řepky bude meziročně o 12 procent více...

Úroda řepky letos stoupne o 12,3 procenta na 1,287 milionu tun. Zato sklizeň obilí bude letos o 7,5 procenta nižší než loni, zemědělci ho sklidí 6,345 milionů tun. Vyplývá to z odhadu, který zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Kvůli horší úrodě pšenice se chystají zdražovat pekaři.

Prvotní odhad sklizně obilí před měsícem byl pesimističtější a předpokládal pokles proti loňsku o 8,2 procenta. Podle statistiků bude očekávaná úroda obilovin třetí nejnižší za posledních deset let.

Naopak úroda řepky meziročně stoupne o 12,3 procenta na 1,287 miliónu tun a to díky vyšším výnosům i díky rozšíření osevní plochy o 4,4 procenta. Předchozí odhad statistiků udával nárůst o 6,5 procenta.

Letošní úroda máku by pak měla být podle ČSÚ o čtvrtinu nižší než loňská, pěstitelé by ho měli sklidit 15 tisíc tun.

Předpokládaný pokles produkce obilovin je způsobený jak snížením hektarového výnosu o 6,6 procenta na 5,07 tuny z hektaru, tak mírným poklesem osevní plochy. Zemědělci letos oseli o téměř procento méně polí než loni. Vliv mělo také letošní horko a sucho.

Společenstvo mlynářů a pekařů ČR minulý týden oznámilo, že kvůli klimatickým podmínkám zdražila pšenice a budou proto muset zdražit pečivo.

Někteří mluví o zdražení i ve výši kolem 20 procent. Analytici upozorňují, že cena obilí tvoří výrazně menšinovou část celkové ceny pečiva. Nicméně pekařům rostly i další náklady, například na mzdy nebo na rozvoz. (jaz)